Predsednik Ekvadora Rafael Korea s lakoćom je ostvario još jednu pobedu na izborima, pošto su birači zanemarili ekonomsku stagnaciju i poverili harizmatičnom socijalisti četvorogodišnji predsednički mandat.

Prema rezultatima ankete javnog mnjenja, Korea, poznati bivši ministar ekonomije, osvojio je više od pedeset odsto glasova, zahvaljujući čemu ima ubedljivu prednost u odnosu na rivala koji je na drugom mestu, te je glatko izbegao drugi krug izbora. „Ova revolucija je u jeku i niko i ništa nas ne može zaustaviti“, rekao je 46-godišnji predsednik nekoliko minuta nakon objave rezultata javnog mnjenja. „Najpre se duboko zahvaljujem narodu Ekvadora, i u zemlji i van nje, jer smo ostvarili ubedljivu pobedu.“

Međutim, predsednički kandidat Lusio Gutjeres je izjavio da mora da sačeka zvanične rezultate pre nego što prihvati reizbor Koree. Obećao je da će i dalje odolevati stranim investitorima i velikim naftnim kompanijama tokom drugog četvorogodišnjeg mandata, nakon uspostavljanja relativne stabilnosti u zemlji gde su tri predsednika smenjena za deset godina u uličnim protestima pre nego što je on stupio na vlast 2007. Međutim, tvrdokorni nacionalista sada mora da se uhvati u koštac sa sve slabijom ekonomijom i sve manjim naftnim prihodima, kako bi ispunio svoja obećanja kada je rečo izgradnji više stambenih prostora, puteva i otvaranju novih radnih mesta, ili u suprotnom rizikuje da ugrozi svoju popularnost u zemlji koja je najveći izvoznik banana u svetu. Protivnici optužuju ponekad brzopletog lidera da ima autokratske tendencije i tvrde da ugrožava zemlju zbog prekomernih troškova i dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari