Četiri udruženja građana sa područja opštine Kučevo dobilo je četiri miliona dinara za realizaciju svojih projekata. Ovo su za ovu Zvišku opštinu važni razvojni projekti i čija će realizacija doprineti ruralnom razvoju ovoga kraja.

Ova sredstva su finansijska pomoć Vlade Rumunije za realizaciju projekta „Partnerstvo za revitalizaciju ruralnih područja’’ i pružanje podrške Vladi Srbije u smanjivanju razlika između urbanih i ruralnih sredina , jer se značajan deo regiona suočava sa migracijama iz sela u grad i smanjenjem broja stanovnika u ruralnim područjima, pa je jedan od ciljeva projekta, kao i nacionalne agrarne politike – zadržati stanovništvo na selu.

Ukupna podrška razvijanju ruralnih područja Srbije od strane Vlade Republike Rumunije koja se sprovodi preko Ujedinjenih nacija za razvoj kroz realizovanje pilot projekata, uz implentaciju Ministartva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Republike Srbije je u prošloj godina iznosila 550.000 evra. Za realizaciju projekta na uređenju kučajskog jezerea pod nazivom ,,Zajedničkim snagama za čistije jezero’’. -Opštinska organizacija sportskih ribolovaca ,“Pek’’ iz Kučeva dobila je iz ovih sredstava milion i 360 hiljada dinara,a partner projekta je Kancelarija za loklani ekonomski razvoj opštine Kučevo. U toku su radovi na uređenju ovog jezera koje izvodi Javno preduzeće Direkcija za izgradnju opštine Kučevo,kaže predsednik kučevačkih sportskih ribolovaca, Nenad Đokić. Ovaj projekat predviđa kompletno uređenje jezera u Kuačajni za potrebe članova, a posebno za edukovanje mladih sportskih ribolovaca koji vole pecanje. U planu je i izgradnja takmičarskog prostora oko jezera za organizovanje raznih takmičenja u sportskom ribolovu.

Sa zajedničkom turističkom ponudom baziranom na svemu onom što ovde ima pokreće se ekonomski razvoj ovoga kraja. Evropski projekti,posebno grand šeme koje u poslednje vreme finansira Evropska Unija,predstavljaju povoljne uslove za finasiranje nekih projekata u opštinama i institucijama na lokalnom nivou.Lokacija na kojoj se nalazi Kučajsko jezero je idealna za razvoj sportskog ribolova i predstavlja deo turističke ponude ove Zviške opštine.

Sredstva za realizaciju svojih projekata dobila su i kučevačka Udruženja, Lovačko udruženje,,Jelen’’ za izgradnju botaničke bašte, ,,Entuzijasti’’ za kreiranje i izradu turističkih proizvoda i obuku stanovnika kao i Udruženje pčelara ,,Pek’’ za izgradnju Infocentra za turističku ponudu njihovih proizvoda i usluga. Realizaciju svog projekta počelo je i Udruženje građana ,,Entuzijasti’’ a u toku je edukovanje građana-potencijalni preduzetnika u turizmu i domaće radinosti. Ovaj projekat je od strateškog značaja za razvoj opštine Kučevo i doprineće njenom ruraralnom razvoju a posebno razvoju seoskog turizma.Polaznici predavanja bili su meštani sa sela koji su bili zainteresovani za bavljenje seoskog turizma.Time će se u ovoj Zviškoj opštini zakoračiti u novi period razvoja ovog vida turizma,pošto se kroz predhodne projekte predstavili i turistički potencijali,destinacije i ponude. Sa zajedničkom turističkom ponudom baziranom na svemu onom što ovde ima pokreće se ekonomski razvoj ovoga kraja. Evropski projekti,posebno grand šeme koje u poslednje vreme finansira Evropska Unija,predstavljaju povoljne uslove za finasiranje nekih projekata u opštinama i institucijama na lokalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari