Rajić (RERI): Ako može vlasnik pečenjare na čelo EPS, može i stručnjak za bezbednost na čelo SEPA 1foto Medija centar

Izbor Stefana Simeunovića, osobe koja ne poseduje znanje i iskustvo iz oblasti ekologije, na čelo Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) odraz je nezainteresovanosti države za rešavanje nagomilanih ekoloških problema, ocenjuju sagovornici Danasa.

Stefan Simeunović nedavno je imenovan za v.d. direktora Agencije. On je proveo poslednjih 15 meseci u agenciji, prethodno je obavljao poslove u vezi sa osiguranjem na Aerodrumu Nikola Tesla, u Dunav osiguranju, a radio je i u Komercijalnoj banci, Simeunović je takođe završio osnovne studije iz poslovne administracije, a ima i master diplomu iz oblasti „terorizma, organizovanog kriminala i bezbednosti“.

Odgovarajući u okviru rubrike Pitanje dana kako komentariše to što je na čelo SEPA došla osoba koja je masterirala u oblasti bezbednosti, Jovan Rajić, predsednik UO ekološke organizacije RERI, kaže da to nije ništa neobično u srpskom društvu.

Bilo bi dobro kada bi razlog za postavljanje osobe koje ima iskustva sa kriminalom na čelo Agencije bio razračunavanje sa korupcijom koja postoji u oblasti zaštite životne sredine i organima i institucijama koji se bave ovim problemom. Bojim se međutim da to nije razlog već da se radi o partijskom postavljanju kakvo smo i ranije viđali i kakvo postoji i na drugim mestima. Ako je moguće da najveći energetski sistem EPS vodi vlasnik pečenjare, ne vidim zašto na čelo Agencije ne bi došla osoba koja nema prethodno iskustvo i kvalifikacije za to mesto. To ujedno objašnjava zašto nam je vazduh takav kakav je, zašto nam je enrgetski sistem takav kakav je i zašto nam je na kraju društvo takvo kakvo je – kaže Rajić.

Odgovarajući na isto pitanje Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd takođe ističe da ovakvo kadriranje pokazuje nipodaštavanje ekoloških problema.

– Ovakvi izbori pokazuju da je zaštita životne sredine poslednja rupa na sviralu, i da vlada potpuna nebriga kako smanjiti štetu od zagađenja. Jedini garant u Beogradu zaštite životne sredine ostaje Ne davimo Beograd i Zeleno-leva koalicija Moramo – navodi Lazović.

Slično mišljenje ima i Nikola Kolja Krstić, iz ekološkog pokreta Tvrđava.

– Izborom Stefana Simeunovića nastavlja se dalje urušavanje Agencije. Nakon Filipa Radovića, koji pre nego što je postao direktor Agencije nije imao nikakvo iskustvo u oblasti ekologije, i Srđana Lalića, koji takođe nije imao nikakvo iskustvo, dolazi Stefan Simeunović, koji ima potpuno drugačiju struku, i koga za ovo mesto jedino kvalifikuje lično prijateljstvo sa ministarkom Irenom Vujović. Agencija za zaštitu životne sredine je ključna institucija koja se bavi kvalitetom vazduha a ovakva imenovanja pokazuju kakav je zapravo odnos države prema ovom pitanju – zaključuje Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari