gruzijskog konflikta povodom separatističke gruzijske provincije Južne Osetije.
Na putu ka Tbilisiju, Rajsova je izjavila da je glavni cilj izbaciti ruske snage iz Gruzije, i da su veoma delikatna pitanja statusa separatističkih gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije kao i prisustva ruskih snaga u regionu.

gruzijskog konflikta povodom separatističke gruzijske provincije Južne Osetije.
Na putu ka Tbilisiju, Rajsova je izjavila da je glavni cilj izbaciti ruske snage iz Gruzije, i da su veoma delikatna pitanja statusa separatističkih gruzijskih regiona Abhazije i Južne Osetije kao i prisustva ruskih snaga u regionu.
„SAD nikada ne bi tražile da Gruzija potpiše nešto što ne štiti njene interese“, izjavila je Rajsova ukrcavajući se na let za Tbilisi, iz Francuske gde je razgovarala s predsednikom Nikolom Sarkozijem. „Ovo nije sporazum o budućnosti Abhazije i Južne Osetije. Reč je o tome da se ruske snage što pre povuku iz regiona“.

Hjuman rajt voč optužio Rusiju za korišćenje kasetnih bombi

Tbilisi – Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč saopštila je juče da je sakupila dokaze da su ruski avioni koristili kasetne bombe protiv civila u gruzijskim oblastima. Njujorška grupa je apleovala na Rusiju da prestane da koristi takvu vrstu oružja, za koju se više od 100 zemalja saglasilo da je izopačeno. U izveštaju se navodi da su ruski vojni avioni koristili kasetne bombe koje su ubile 11 civila a ranile njih desetak u gradu Goriju i selu Ruisi. Kasetne bombe sadrže desetine ili stotine manjih bombi koje se raspršuju po široj oblasti. Mnoge od tih malih bombi i ne eksplodiraju, čime se de fakto pretvaraju u kopnene mine od kojih nekoliko meseci ili godina kasnije stradaju civili. Rusko ministartsvo odbrane negiralo je ove navode. AP

Tokom posete Gruziji, Rajsova je razgovarala s predsednikom Mihailom Sakašvilijem o detaljima prekida vatre, koji od Rusije zahteva da povuče svoje borbene snage iz Gruzije i dozvoljava ruskim mirovnjacima da ostanu u Južnoj Osetiji i da vode ograničene patrole izvan regiona. Nacrt sporazuma o prekidu vatre takođe ne obavezuje Rusiju da poštuje teritorijalni integritet Gruzije, već se odnosi na „nezavisnost“ Gruzije i „suverenitet“, što znači da nije nužno da Moskva smatra da su Južna Osetija i Abhazija gruzijske provincije.
Zvaničnici kažu da će eventualni status dveju oblasti biti određen rezolucijama Saveta bezbednosti UN koje priznaju gruzijske međunarodne granice, i Abhaziju i Južnu Osetiju kao gruzijske provincije.
Američki zvaničnici priznaju da sporazum nije savršen, ali da se nadaju da će dovesti do povlačenja ruskih borbenih snaga iz Gruzije. „Biće veliko dostignuće za Gruziju da otera Ruse iz zemlje i vrati se na pređašnji status“, kaže Rajsova. Dokument o prekidu vatre, koji je Rajsova donela u Tbilisi sa potpisom Sarkozija, precizira da ruske mirovne snage mogu ostati na gruzijskom tlu i patrolirati u pojasu dugom 10 kilometara.
U međuvremenu je saopšteno da su ruske trupe dozvolile prenos humanitarnih isporuka u strateški gruzijski grad Gori, ali da nastvaljaju svoju blokadu, podstičući sumnje u namere Rusije u ratom pogođenoj zemlji. Držeći Gori, ruske snage efektivno seku zemlju na pola, jer je grad smešten duž važnog autoputa koji povezuje istok i zapad. Ruska vojna vozila blokirala su juče istočni put, iako su jednom gruzijskom autobusu omogućila da prođe i dostavi hleb za stanovnike. „Sada je mirno, ali postoje problemi sa hranom“, izjavio je Aleksandar Lomaja, šef gruzijskog nacionalnog bezbednosnog saveta.
Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili u međuvremenu je rekao da nema ruskih trupa u gradu Kutiasiju, drugom po veličini gradu Gruzije. Iapk i Lomaja i Utiašvili navode da ruskih vojnika ima i dalje u gradu Potiju na obalama Crnog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari