Državni sekretar SAD Kondolisa Rajs izjavila je da Indija, Pakistan i ostale zemlje moraju da „preduzmu hitne i odlučne korake“ kako bi napadače iz Mumbaija izveli pred lice pravde. „Ovo se sada naročito odnosi na Pakistan“, rekla je ona novinarima u Delhiju, uoči pregovora sa indijskim liderima. Rajsova je doputovala u Indiju da smiri tenzije između te zemlje i Pakistana nakon prošlonedeljnih napada u kojima je ubijeno gotovo 200 ljudi. Indija tvrdi da napadači imaju veze u Pakistanu. Islamabad, s druge strane, negira da je imao bilo kakvu ulogu u napadima, te nudi pomoć u istrazi slučaja.

„Vreme je da svi sarađuju i to transparentno“, rekla je Rajsova na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi u Delhiju. „Rekla sam da Pakistan treba da preduzme hitne i odlučne korake i da ostvari potpunu i transparentnu saradnju.“ Rajsova se sastala sa indijskim premijerom i ministrom spoljnih poslova. Planovi da će otići u Pakistan nisu objavljeni, takođe nije poznato da li će posetiti Mumbaji. Šestorica Amerikanaca ubijeni su u napadima. Visoki zvaničnik Stejt departmenta izjavio je da će Rajsova izvršiti pritisak na dva suseda da sarađuju u borbi protiv terorizma. Ona je zahtevala od Indije i Pakistana da ostanu u kontaktu i rade zajedno da bi otkrili ko stoji iza napada.

Američki zvaničnici su rekli da je Indija upozorena na opasnost mesec dana pre napada. Jedan od njih je izjavio da su indijske vlasti bile obaveštene o tome da se kuje plan o napadu na Mumbaji s mora. Šef mumbajske policije Hasan Gafur kasnije je potvrdio takve navode rekavši da je bilo poznato da su bar neke lokacije koje su bile meta napada u opasnosti, uključujući hotel Tadž Mahal. Grad je bio pod jakim obezbeđenjem, ali su mere bezbednosti u hotelima koji su bili meta napada ublažene, prenela je američka televizijska mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari