Nekadašnja državna sekretarka SAD Kondolisa Rajs je naredila bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu da se ne vraća u Vašington nakon napada 11. septembra pre nego što je spustila telefonsku slušalicu, otkrio je bivši savetnik nacionalne bezbednosti u dokumentovanom intervjuu. U žustrom razgovoru Rajsova je morala da se svađa sa liderom SAD koji je bio na Floridi da se ne vraća u Belu kuću jer je ona potencijalna meta terorističkog napada.

Ona je u dokumentarcu emitovanom na Kanalu 4 rekla da je predsednik telefonom rekao da se ipak vraća. Prepričavajući njihov razgovor rekla je da mu je izričito naredila da ne dolazi jer su SAD napadnute i da on mora da se skloni na sigurno i da se ne zna šta se zapravo dešava. Međutim, on joj je odgovorio da dolazi, a ona mu ponovo odgovorila da to ne sme da radi. „Rekla sam mu povišenim tonom, kako se nikada ranije nisam obraćala predsedniku ‘Ne možete da se vratite’ i spustila mu slušalicu“.

Rajsova je u dokumentarcu izjavila da je predsednik bio, blago rečeno, ljut na nju. „Poznavala sam predsednika veoma dugo i znala sam da ne želi ništa drugo osim da bude u centru zbivanja“. Nekadašnja državna sekretarka SAD takođe je otkrila da je u bunkeru ispod Bele kuće, gde se tokom napada krila sa tadašnjim potpredsednikom Dikom Čejnijem, ponestajalo vazduha. „U bunkeru je bilo toliko ljudi da je počeo da opada nivo kiseonika i tajni agenti su došli i rekli da neki moraju da izađu napolje. Bukvalno su rekli ljudima da nisu bitni i da moraju da napuste prostoriju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari