Američki državni sekretar Kondolisa Rajs potcenila je očekivanja da će doći do proboja u kritičnoj rundi bliskoistočne šatl diplomatije i upozorila Izrael da ne preduzima nikakve korake koji bi mogli da potkopaju poverenje u proces.
Rajsova koja juče iz Rusije doputovala u region, izjavila je da se nada da će pomoći ograničavanje rascepa između Izraelaca i Palestinaca, koji pokušavaju da iskuju okvir za eventualni mirovni dogovor na konferenciji čiji je domaćin SAD narednog meseca.

Američki državni sekretar Kondolisa Rajs potcenila je očekivanja da će doći do proboja u kritičnoj rundi bliskoistočne šatl diplomatije i upozorila Izrael da ne preduzima nikakve korake koji bi mogli da potkopaju poverenje u proces.
Rajsova koja juče iz Rusije doputovala u region, izjavila je da se nada da će pomoći ograničavanje rascepa između Izraelaca i Palestinaca, koji pokušavaju da iskuju okvir za eventualni mirovni dogovor na konferenciji čiji je domaćin SAD narednog meseca. „Ne očekujem od ovog sastanka da će doneti bilo kakav naročit rezultat“, rekla je Rajsova novinarima. „Iako su naše namere dobre i želimo napredak, ovo je veoma delikatan trenutak, kada treba biti naročito obazriv“. Rajsova će naredna tri dana boraviti na Bliskom istoku ne bi li pomogla izraelskim i palestinskim liderima da prevaziđu razlike povodom prirode dokumenta koji bi trebalo doneti.
U cilju prikupljanja podrške arapskih zemalja bliskoistočnoj konferenciji, Rajsova će u utorak posetiti Egipat, odakle putuje u London gde će se sastati sa jordanskim kraljem Abdulahom koji se nalazi u britanskoj prestonici. Planiran put u Aman, u Jordanu otkazan je jer monarh nije tamo.
Ključne mere za uspeh konferencije biće pomeriti dve strane u pravcu rešenja ključnih pitanja, kao što su pitanje granica, suvereniteta nad spornim Jerusalimom i rešenje pitanja Palestinaca koji su izgubili svoje domove u ratu nakon stvaranja Izraela 1948.
Izrael vrši pritisak na donošenje ne tako jasno definisanog dokumenta kojim bisno imali više prostora za manevrisanje. Palestinci, međutim, žele detaljan sporazum i okvir za stvaranje palestinske države.
„Mislim da je važno da dokument bude samostalan i dovoljan kako bi se krenulo u pravcu stvaranja palestinske države“, izjavila je Rajsova. Ovo je njena treća poseta regionu od kada je Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom sredinom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari