Optimizam podstaknut najavama da bi tokom jučerašnje prepodnevne posete egipatskog premijera Hišama Kandila mogao biti uspostavljen mir vrlo brzo je nestao. Kandil je tokom tri sata boravka u Gazi nakon razgovora sa liderima Hamasa pokazao solidarnost sa palestinskim narodom. On je osudio napade i ukazao da „izraelska agresija mora prestati“.


Izrael je bio najavio da će tokom Kandilove posete obustaviti napade ukoliko Hamas isto učini. Međutim, iz Gaze je raketirano nekoliko mesta na jugu Izraela, pa je odgovoreno napadom iz vazduha na nenaseljenu kuću koja pripada komandantu Hamasa za jug Gaze, navode strane agencije. U napadu je ubijeno dvoje ljudi, među kojima jedno dete, čime je broj stradalih Palestinaca od srede, kada su se pojačali sukobi, dostigao 21. Stradalo je i troje civila na jugu Izraela. Za 45 minuta u gradu Gaza eksplodiralo je 85 raketa.

Istovremeno, sve vidljiviji su znaci mogućih priprema za kopnenu ofanzivu na Gazu. Izraelska vojska juče je mobilisala 16.000 rezervista pošto je vlada dala odobrenje da se angažuje čak 30.000. Za vojne analitičare, pokazatelj neizbežnosti kopnene ofanzive jeste činjenica što su duž palestinske teritorije postrojene izraelske trupe i tenkovi. I izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na „značajno proširenje“ operacije u Gazi. „Izrael će nastaviti da preduzima neophodne akcije kako bi odbranio sopstveni narod“, kazao je Netanjahu, koji se u januaru bori za reizbor na funkciju.

Dopisnici navode da je nekoliko raketa iz Gaze eksplodiralo u blizini Tel Aviva i Jerusalima, gde su se oglasile sirene za uzbunu. Žrtava nije bilo.

Tel Aviv nije bio meta napada od zalivskog rata 1991. Izraelski mediji javljaju da je čak i premijer Netanjahu sklonjen u bezbednu prostoriju. Njegov zamenik Moše Jalon za izraelski radio je ukazao da ako je Hamas voljan da se angažuje ka prekidu vatre bilo uz pomoć Egipta ili neke druge države, onda je to ono što i Izrael želi: „Egipćani su kanal za prenos poruka. Hamas uvek izokreće zahteve za prekid vatre. U kontaktu smo sa ministrom odbrane Egipta, koji bi mogao da bude kanal preko kojeg će prekid vatre biti postignut“.

Izraelska kopnena ofanziva, kažu vojni stručnjaci, koštala bi obe strane. U prošlom ratu u Gazi, Izrael je razorio delove teritorije, čime je onesposobio Hamasove borbene aktivnosti, ali je, takođe, platio cenu diplomatske izolacije zbog velikog broja civilnih žrtava. Najnovija neprijateljstva gorki su podsetnik prvih dana tronedeljne ofanzive protiv Hamasa iz zime 2008/2009. Od tada Izrael je znatno unapredio svoje raketne sisteme odbrane, ali se suočava i sa znatno više naoružanim Hamasom. Prema procenama Izraela, Hamas ima 12.000 raketa, uključujući i sofisticirane projektile iz Irana i iz libijskih skladišta opljačkanih nakon pada režima Muamera el Gadafija.

„Vojna i diplomatska pobeda Hamasa“

Najnovija ofanziva Hamasa nije samo „vojna pobeda već i diplomatska budući da je ovo za njih prilika da testiraju saveze sa novim islamskim liderima u Egiptu i ostatkom arapskog sveta“, a „konflikt pokazuje koliko se region izmenio od početka arapskog proleća“, smatra Natan Tral, stručnjak za Izrael i palestinske teritorije pri Međunarodnoj kriznoj grupi.

„Sada kada je Gaza pod vatrom, najglasniji tonovi ne dopiru iz zemalja takozvanih osovina zla – Irana, Sirije i libanskog pokreta Hezbolah, već i iz SAD, Egipta i Katara“, kaže Tral. Jedan od mogućih načina za izlazak iz aktuelne krize, smatra on, mogao bi da bude trostrani dogovor prema kojem bi se Hamas obavezao da će obuzdati najekstremnije elemente u zamenu za poboljšanu trgovinu kroz granični prelaz Rafa, koji kontroliše Egipat, ali i prelaz Karem Šalom, kojim rukovodi Izrael. „Novi faktor jeste da je Egipat sada deo ove mešavine“, ističe David Moskovski iz vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku. Hamas se, tvrdi Moskovski, nada da će poruka Izraelcima biti: „Vi ne želite haos sa nama u Gazi jer ćete povrediti odnose sa Kairom.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari