Dvadeset ljudi je juče poginulo u raketnom napadu Sjedinjenih Država koji se dogodio u plemenskoj oblasti Severni Vaziristan na severoistoku Pakistana, pored granice sa Avganistanom, rekli su juče pakistanski obaveštajni zvaničnici, koji su tražili anonimnost.



Reč je o četvrtom ili petom američkom raketnom napadu ove nedelje. Oblast koja je juče raketirana je, prema izveštajima američkih medija, pod kontrolom ekstremističke grupe Hafiza Gula Bahadura.


Severni Vaziristan je baza nekolicine ekstremističkih grupa koje napadaju NATO trupe u susednom Avganistanu. Oblast je otud stalna meta američkih napada. Pri udarima po metama Al Kaide i talibana u Severnom Vaziristanu, SAD se oslanjaju na bespilotne letelice koje ispaljuju projektile, navodi Beta. Islamabad zvanično protestuje protiv ovakvih akcija Sjedinjenih Država, budući da se njima krši suverenitet Pakistana. Međutim, veoma je rašireno verovanje da vlasti Pakistana podržavaju neke od tih napada i da Amerikancima tajno pružaju obaveštajne podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari