Američki planovi o raketnom štitu u cilju odbrane od eventualnog napada iz Irana iz Istočne Evrope sele se u region Persijskog zaliva. SAD i njeni arapski saveznici udružuju snage kako bi oformili zajednički regionalni sistem odbrane duž Persijskog zaliva u cilju zaštite gradova, naftnih rafinerija, gasovoda i vojnih baza od eventualnog napada Irana, navode vladini zvaničnici, prenosi Njujork tajms.

Ovakav smeli projekat, piše list, ima za cilj da se uputi jasna poruka Teheranu – budući da tenzije sa Iranom rastu, situacija zahteva hitno rešenje. Da bi se projekat realizovao, SAD tragaju za partnerima u Zalivu i pozivaju da se sva rivalstva stave po strani. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton među prvim je zvaničnicima koja je, još pre tri godine, ukazala na potrebu za raketnim štitom, a to je i ponovila tokom nedavne posete Saudijskoj Arabiji.

„Možemo učiniti mnogo više u odbrani Zaliva putem saradnje na balističkoj raketnoj odbrani“, istakla je na martovskoj sednici Saveta za saradnju Zaliva, koji uključuje Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. „Kako bi se odbranili efikasno od jedne nacije, ponekad morate imati radarski sistem u susednoj državi“, istakla je državna sekretarka SAD.

Najavljeni projekat uključuje raspoređivanje radara ne bi li se pospešio sistem za rana upozorenja širom Persijskog zaliva, ali i uvođenje komandnog, kontrolnog i komunikacionog sistema. U tu svrhu je, prošle godine, Pentagon postigao sporazum o prodaji Ujedinjenim Arapskim Emiratima dva napredna radara za odbranu od raketnog napada. Početkom ove godine, zvaničnici su obelodanili da će sličan „X band radar“ visoke rezolucije biti postavljen u Kataru.

Upućeni kažu da za razliku od evropskog raketnog štita koji niče po inženjerskom planu, pristup u Persijskom zalivu je više kao sastavljanje mozaika.

Pre tri nedelje, Pentagon je obavestio Kongres o planu za prodaju naoružanja Kuvajtu u vrednosti od 4.2 milijarde dolara, uključujući i 60 raketa Patriot zemlja-vazduh, 20 platformi za lansiranje i četiri radara. To će biti dodatak na postojeći arsenal Kuvajta od 350 raketa Patriot kupljenih u periodu između 2007. i 2010. U dokumentima, prenosi Njujork tajms, navodi se da su Ujedinjeni Arapski Emirati u protekle četiri godine uložili više od 12 milijardi dolara u raketni sistem odbrane. Saudijska Arabija je takođe kupila značajan arsenal Patriot sistema.

Izazovi u stvaranju integrisanog regionalnog sistema odbrane su tehnološki i politički, tvrde vojni stručnjaci. Kada je reč o tehnološkoj strani, nijedan raketni sistem odbrane ne može da obeća 100 odsto efikasnosti. Takođe, i Iran povećava broj raketa na svom terenu. Politički izazovi, tvrde stručnjaci, proističu od istorijskih rivalstava, i nalažu partnerskim nacijama Persijskog zaliva da poboljšaju svoju bezbednost putem bilateralnih odnosa sa SAD. Iako svih šest članica Saveta uz zalivsku saradnju deli zabrinutosti vezane za Iran, sve se opiru multilateralnim bezbednosnim inicijativama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari