Rakić Vodinelić: Protest ispred RIK-a podseća na početak demonstracija 96/97. godine 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić za N1 je rekla da se sinoćni protest opozicije pred sedištem RIK-a podseća na početak demonstracija 96/97. godine, te da je sve što se desilo tokom izbornog dana, ali i u kapanji, dovoljno da se izbori u Beogradu ponište.

„Za obaranje izbora u Beogradu dovoljno je i to što je medijsko izveštavnje dovelo opozicuju u potpuno neravnopravan položaj, dovoljno je i to što su različite vrste izbornih prevara bile očigledne i nisu se skrivale“, rekla je Rakić Vodinelić povodom snimaka na kojima se vidi okupljanje građana iz Republike Srpske ispred Arene kako bi bili sprovedeni na glasanje po biračkim mestima u Beogradu.

Ona je istakla da su navodi predsednika da po našim propisima mogu da glasaju svi državljani Srbije tačni kad su u pitanju parlamentarni izbori, ali ne i kada su u pitanju lokalni.

„Državljani BiH mogli su da glasaju u diplomatsko-konzlarnim predstavništvima. Međutim, kada su u pitanju lokalni izbori na njima mogu da glasaju samo oni koji imaju prebivalište u Srbiji. Tvrdnja opozicije da je glasalo 40.000 ljudi koji nemaju prebivalište, već su ga pribavili preko policije na način koji nije redovan govori da je postojao jedan unapred organizovani protivpravni inžinjering na kome je morala učestvovati policija“, navodi profesorka prava ističući da je to jako teško dokazati.

Na pitanje da li je protest opozicije na pravoj adresi Rakić Vodinelić je istakla da je za krivično-pravni deo stvari adresa policija, ali da se tu ne može mnogo očekivati.

Ipak, kako kaže, u Zakonu o izboru narodnih poslanika navodi se da se RIK stara o zakonitosti izbora i da po službenoj dužnosti može da poništi odluku.

„Prvu odredbu, iako je jako široka, RIK veoma usko shvata. kada je druga odredba u pitanju ovim zakonom nije predviđena izrična mogućnost poništavanja zbirnih rezultata izbora, ali ako postoji mogućnost da se poništi svaka odluka GIK-a po službenoj dužnosti, onda bi se teorijski moglo uzeti da takva mogućnost postoji“, objašnjava Rakić Vodinelić.

Ozbiljna istraga, kako navodi, morala bi uključuje krivično-pravnu istragu koja involvira veliki broj tužilaca i odlučivanje pred izbornim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari