vesna rakić vodinelićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić izjavila je danas da je odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema Ustavnom sudu tipično autokratski.

Komentarišući izjavu predsednika Vučića da ga „ne zanima toliko odluka Ustavnog suda“ u vezi s projektom Jadar, Rakić Vodinelić je agenciji Beta kazala da se odluke tog suda u mnogim slučajevima odnose i na predsednika Republike.

„Ne može predsednik da kaže da ga ne interesuju odluke Ustavnog suda jer u nadležnosti tog suda spada i utvrđivanje da li je predsednik Republike prekršio Ustav, što prema njemu do sada nije primenjivano. Odluke Ustavnog suda se u mnogim slučajevima odnose i na predsednika Republike, jer on ne može proglasiti zakon koji Ustavni sud smatra neustavnim. Predsednik Republike ne može da gazi ljudska prava ako je Ustavni sud na osnovu neke žalbe zaključio da su ta ljudska prava povređena“, objasnila je profesorka.

Prema njenim rečima, ignorantsko držanje predsednika Vučića prema Ustavnom sudu govori da „njega nije briga“ za poštovanje Ustava.

„Vučićeva deviza je ‘država to sam ja'“, kazala je.

Rakić Vodenilić je istakla da Ustavni sud u sadašnjem sastavu veoma dobro razume političke reakcije najvažnijih političkih aktera.

„Ustavni sud svoje odluke donosi naveden tim reakcijama“, ocenila je ona povodom Odluke Ustavnog suda da ukine Uredbu Vlade Srbije o Prostornom planu za projekat „Jadar“.

Komentarišući pretpostavke pojedinih pravnika da je Uredba Vlade Srbije o Prostornom planu za projekat „Jadar“ ukinuta jer je stupila na snagu danom istog dana kada je doneta, a ne kako Ustav predviđa najranije osam dana nakon donošenja, Rakić Vodinelić je rekla da su sve uredbe Vlade Srbije za vreme vanrednog stanja stupale na snagu danom donošenja.

Vesna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ga „ne zanima toliko odluka Ustavnog suda“ u vezi s projektom Jadar i da se nije „dovoljno udubljivao“ u tu odluku.

„Nisam imao dovoljno vremena da se udubim u to, posao Ustavog suda je da ocenjuju ustavnost, ne da ulaze u meritum stvari… Ali to je valjda uobičajeno“, kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari