Svečanim presecanjem vrpce, Tihomir Petković, predsednik opštine i Momčilo Momo Rakić, donator iz Beograda, porekom Užičanin koji je donirao oko pet miliona dinara, pustili su u saobraćaj novi betonski most preko reke Đetinje. Ranije je na tom mestu bio drveni i dotrajali most, koji je srušen septembra prošle godine, u okviru velikog projekta uređanja korita reke Đetinje.

Svečanim presecanjem vrpce, Tihomir Petković, predsednik opštine i Momčilo Momo Rakić, donator iz Beograda, porekom Užičanin koji je donirao oko pet miliona dinara, pustili su u saobraćaj novi, betonski most preko reke Đetinje.

Ranije je na tom mestu bio drveni i dotrajali most, koji je srušen septembra prošle godine, u okviru velikog projekta uređanja korita reke Đetinje.

Pored mnoštva zvanica, u društvu Petkovića, bila su i deca iz užičkih vrtića, sa balonima, koja su, u pratnji vaspitačica, prva prešla preko mosta, a potom Rakiću predali poklone, u znak zahvalnosti na njegovoj donaciji.

Deca, majke, supruge…

Zamoljen da prokomentariše prisustvo dece na svečanosti, kao i činjenicu da takvi prizori podsećaju na davno prošlo vreme, Petković je Danasu rekao da „ne bi trebalo da imamo potrebu da svaki put u nečemu tražimo ružna poređenja“. – Ideju o prisustvu dece nisam predložio ja, nego ženski deo opštinskog rukovodstva i dečjeg vrtića i to mi je veoma drago. One su majke i sestre i nisu time mislile ništa ružno, rekao je Danasu Petković.

Dužina mosta je 30,4 metra, širina 11 metara, ima dve prilazne rampe od 3,7 metara, kolovoz od sedam metara za dvosmerni saobraćaj i trotoare sa obe strane, od po dva metra.

Upotrebna dozvola

Na pitanje Danasa da li je most bezbedan za saobraćaj, Petković je kazao da je obezbeđen zaštitnom ogradom, te da će uskoro biti postavljeni i stubovi sa javnom rasvetom, a potom na pitanja da li je izvršena tehnička primopredaja i da li most ima upotrebnu dozvolu, on je rekao:

– Postoje različita tumačenja, ali postupićemo po zakonu i obrazovati komisiju za tehnički prijem. Komisija će proceniti da li je reč o mostu za koji je neophodno izvršiti analizu opterećenja ili će on mimo toga dobiti upotrebnu dozvolu i biti pušten u saobraćaj. Upotrebnu dozvolu nemamo“. I pored toga, samo nekoliko minuta posle svečanosti, preko mosta su se kretali automobili, a među njima i jedno policijsko vozilo.

Pre godinu dana, kada smo rešili da realizujemo ovaj projekat, imali smo velike probleme od tehničlkih do finansijskih, ali zahvaljujući dobroj volji i strpljenju Užičana to smo prevazišli i danas svi imamo razloga da budemo ponosni, rekao je Petković, poručujući da „gest Moma Rakića ukazuje na to da se u Užice vratilo donatorstvo i dobročinstvo, pozivajući i druge da slede njegov primer“.

Petković je iskoristio priliku da pošalje i političke poruke, s obzirom na to što je grad pod prinudnom upravom već godinu dana, a da je tek nedavno postignut sporazum o koalicionoj vlasti, rekavši da su na svečanost „pozvani i da su joj se odazvali gotovo svi predstavnici politilčkih stranaka“, te da je ta svečanost „bila i šansa da se što više zbliže“.

– U ovom opštinskom rukovodstvu ima mesta za sve ljude koji su sposobni da doprinesi da Užice bude onakvo kako želimo. Užice kao centar zapadne Srbije zaslužuje da bude napredno, poručio je Petković, posebno se zahvaljujući kako je rekao „dečici iz užičkih vrtića“, ali i užičkom preduzeću Putevi, za koje je kazao da je „most izgradilo pre roka“.

Momo Rakić, koji je do juče želeo anonimnost, zahvalio se što mu je „bilo omogućeno da se oduži svom rodnom gradu“, u kome su mu, kako je rekao „živeli deda Milovanu i otac Gavrilo, ugledni užički trgovci i građani koji su aktivno učestvovali u izgradnji i modernizaciji tadašnjeg Užica i formiranju građanskog društva u njemu“.

– Bio bih srećan da se posle ovog pojekta nađe još Užičana koji će se, u skladu sa svojim mogućnostima, angažovati u izgradnji i drugih objekata neophodnih gradu. Nadam se da će ovu Rakića ćupriju koristiti generaciije Užičana, rekao je Rakić, svedočeći da je detinjstvo proveo na svega dvesta metara od novog mosta.

Objašnjavajući da živi kao penzioner u Beogradu, da je radio u spoljnoj trgovini i dugo službovao u inostranstvu, Rakić je rekao da mu je to omogućilo da uštedi novac, pa je deo od toga poklonio za izgradnju mosta.

– Želeo sam anonimnost, jer nisam od onih koji bi da se promivišu na taj načun. Dugo sam sarađivao sa preduzećima iz užičkog kraja, tako da su mi poznati i privreda i ljudi, a održao sam i privatne veze sa gradom. Ovde su živeli moji roditelji, tako da se ja smatram Užičaninom, a ne Beograđaninom, rekao je Rakić, poručujući da bi mu bilo veoma drago da se nazove Rakića ćuprija.

Na mostu, kako je Petković najavio, za petnaestak dana biće postavljena ploča sa imenom donatora Momčila Moma Rakića, koja će biti osvetljena specijalnom svetiljkom čija je izrada, kako je objasnio, u toku u inostranoj kompaniji Minel Šreder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari