Sve su prilike da će Ram Emanuel, šef kabineta Baraka Obame, postati prvi visoki zvaničnik koji će napustiti administraciju u Vašingtonu jer će se, kako je najavio, kandidovati za gradonačelnika rodnog Čikaga.

U neuobičajeno otvorenom priznanju da je spreman da se kandiduje za jednu od najuticajnijih funkcija ove kategorije u Americi, Emanuel je istakao nadu da se sadašnji prvi čovek Čikaga Ričard Dejli neće ponovo kandidovati za tu funkciju. Očekivanja da Dejli neće tražiti i sedmi mandat na ovu funkciju podgrejana su medijskim navodima da je spreman da se odrekne pozicije zbog bolesti svoje supruge. Sve ove spekulacije podstakle su na razmišljanja da niko u čikaškoj politici ko ima iole uticaja i novca nije kadar da ga zameni. Stoga se Emanuelu otvorila mogućnost da ispuni svoju davnašnju želju.

„Biti gradonačelnik demokratske prestonice američkog srednjeg zapada uvek je bila moja najveća težnja“, kaže Emanuel.

Od kada se pridružio timu Obame na kabinetskom nivou, ratoborni Emanuel, kako ga opisuje blizak krug saradnika, i prema oceni analitičara najmoćniji čovek u administraciji i dugogodišnji prijatelj Obame, bio je glavni čovek za sklapanje dogovora sa Kongresom, ali i razne svakodnevne poslove. Član Obaminog takozvanog čikaškog klana Emanuel se, otkad je ušao u Kongres, januara 2003, proslavio kao vešt operativac, što je svojevremeno dokazao i na mestu Klintonovog savetnika, a bio je i kopredsednik srpskog kokusa u Kongresu.

Među potencijalnim naslednicima Emanuela, u slučaju njegovog odlaska, pominju se dvoje zamenika šefa kabineta u Beloj kući Džim Mesina i Mona Satfen, ali i portparol Bele kuće Robert Gibs. Mesina koji rukovodi Obaminom zakonodavnom agendom je bivši šef osoblja demokratskog senatora Maksa Baukusa. Satfenova, bivši diplomata, služila je timu za nacionalnu bezbednost u Klintonovoj administraciji. U slučaju da nasledi Emanuela, ona bi bila prva žena i prva Afroamerikanka na toj poziciji.

Gibs otvoreno govori da se zasitio sadašnje funkcije. Bliski je savetnik predsednika kao i njegov zvanični portparol, a bio je i centralna ličnost Obamine kampanje 2008.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari