– Grupa od dvadesetak migranata iz Egipta koji su pre dve sedmice preko Makedonije ušli na teritoriju Srbije i borave u Prihvatnom centru u Preševu sada imaju jedini cilj – kako da se vrate nazad u svoju zemlju.

– Radi se o malom broju ekonomskih migranata koji odlukama zemalja EU ne mogu da idu dalje pa su ovde smešteni. Oni nisu zatražili azil u Srbiji i do daljeg će biti smešteni ovde dok se ne pronađe rešenje za njihov povratak u zemlju porekla – kažu policijski izvori u Preševu za Danas.

Prihvat izbeglica iz Sirije, Avganistana i Irana koji vozom stižu do Tabanovca na samoj granici Makedonije i Srbije teče bez problema uz uhodanu proceduru registracije i izdavanja potvrda za nastavak puta.

Paralelno rade i dežurne humanitarne ekipe, a najviše posla u skladu sa zimskim uslovima imaju lekari koji pregledaju žene i decu. Daje im se određena vitaminska terapija, a težih slučajeva prehlada do sada nije bilo. U Crvenom krstu u ovoj opštini koji koordinira sa Komesarijatom za izbeglice i UNHCR, navode da imaju konstantan priliv humanitarne pomoći u hrani i odeći, a i lekovima za lokalni dom zdravlja koji brine o zdravlju ljudi koji svakodnevno dolaze.

– Dobro nam dođe odmor, topli napici kao i hrana koju dobijamo ovde. Vraćamo snagu za naš cilj a to je da što pre stignemo do Austrije i Nemačke, jer može da se desi da i ove zemlje EU zatvore svoje granice. Tek tada neću imati gde – realan je Daif, koji je sam krenuo na put u bolji život, pošto je prethodno njegova porodica otišla u Švedsku. On veruje da će uspeti da se „snađe i bude zajedno sa suprugom i troje dece“, koji su sa rođacima ranije prošli balkanskim izbegličkim pravcem.

Iz nevladine organizacije „Mladi za migrante“ koja okuplja volontere iz Preševa, najavljuju da će narednih dana pri prihvatnom centru biti otvoren internet kafe, kafeterija, da će deca imati frizera, čime će se višečasovni boravak ovde, pre nastavka puta za Šid, učiniti relaksiranijim.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari