Na neobezbeđenom prelazu preko železničke pruge koja vodi od Niša do Vranja, u blizini Velike Grabovnice, nedaleko od Leskovca, u poslednjih dvadesetak godina stradalo tridesetak lica. Seljani kažu da su se obraćali upravi železnice u Nišu, a zatim i centrali u Beogradu, ali da su, po pravilu, dobijali nemušte odgovore.

Na neobezbeđenom prelazu preko železničke pruge koja vodi od Niša do Vranja, u blizini Velike Grabovnice, nedaleko od Leskovca, u poslednjih dvadesetak godina stradalo tridesetak lica. Seljani kažu da su se obraćali upravi železnice u Nišu, a zatim i centrali u Beogradu, ali da su, po pravilu, dobijali nemušte odgovore. Kad su na sastancima ta tumačenja prevodili na jezik običnih ljudi Velike Grabovnice, sledila je ocena da im je jedino preostalo da pomoć potraže od lokalne samouprave ili da se nekako sami organizuju kako bi se izbegle nove tragedije.
– Bili smo uporni u traženju pomoći i od lokalnih organa vlasti, ali to ništa nije pomoglo, jer se oni pravdaju da za taj problem nisu nadležni – kaže Novica Jovanović, predsednik Saveta Mesne zajednice Velike Grabovnice.
Po pravilu, svake godine se dogodi makar jedna saobraćajna nesreća sa tragičniim ishodom, a poslednja je zabeležena nedavno kada je život izgubilo jedno lice, a dvoje teško povređeno.
Ima slučajeva, kažu žitelji Grabovnice, pogotovo kada pritisnu jesenje i zimske magle, da se gotovo ništa ne vidi i tada su vozači i putnici primorani da napuštaju prevozno sredstvo, osluškuju dolazak voza i daju znak vozaču da prelazi železničku prugu. Sve bi bilo rešeno samo jednom rampom. Ona, valjda, „više vredi od ljudskih života“, kažu meštani Velike Grabovnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari