Ugandski opozicioni lider Kiza Besigje ranjen je juče tokom oružanog napada vojske na demonstrante u Kampali. Vojska je, prema izveštajima dopisnika, otvorila vatru na demonstrante koji su na poziv opozicije izašli u protestnu šetnju zbog poskupljenja. Pošto policija nije uspela da uhapsi Besigjea kojeg je okružilo nekoliko stotina demonstranata, pridružili su joj se vojnici koji su opozicionara ranili u ruku. Besigjea je potom odvela vojska.


Besigjea je na predsedničkim izborima u februaru, prema zvaničnim rezultatima, pobedio Joveri Museveni (osvojio 68 odsto glasova) koji je na vlasti od 1986. Besigje, međutim, tvrdi da su izbori bili neregularni. On je još pre glasanja pozvao narod da, u slučaju izborne krađe, krene u proteste slične onima u Egiptu i Tunisu. Policija je reagovala zabranom demonstracija.

U Kampali je juče uhapšeno nekoliko političara. Pristalice opozicije pokušavale su da naprave barikade na ulicama, a policija je blokirala nekoliko saobraćajnica. Protesti zbog poskupljenja hrane i goriva održani su u još nekoliko gradova, izvestio je Bi-Bi-Si. Počeli su u ponedeljak, koordinirano na više mesta pošto je opozicija procenila da bi protest na jednom mestu policija lako razbila.

Odziv na demonstracije nije veliki, navodi izveštač britanskog javnog servisa. Besigje i drugi vođi opozicije uhapšeni su i u ponedeljak, pošto su bili optuženi za podsticanje nasilja. Organizacije za ljudska prava i strane ambasade osudile su postupke policije. Udruženje pravnika navodi da uskraćivanje ustavnih sloboda Ugandu pretvara u policijsku državu. Besigje i Museveni nekada su bili saveznici. Besigje je bio lični lekar dugogodišnjeg šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari