Genadij Kernes, proruski gradonačelnik Harkova, grada na istoku Ukrajine, juče je teško ranjen u napadu za sada nepoznatih osoba dok je vozio bicikl. „Na gradonačelnika je pucano s leđa. Lekari ga operišu i bore se za njegov život“, saopšteno je iz njegove kancelarije.


Kernes, koji je ranije optuživan za prevaru i krađu, od marta je pod istragom zbog otmice i maltretiranja, podseća Beta i dodaje da je koristio žestoke metode protiv svojih protivnika u Harkovu tokom tromesečnih proevropskih demonstracija u kojima je zbačen predsednik Viktor Janukovič.

Bi-Bi-Si ga opisuje kao „malog oligarha“, uspešnog biznismena dovoljno bogatog da pokrene političku karijeru. Optuživan je da je poslovnu karijeru započeo kao šef organizovanog kriminala, ali je te tvrdnje Kernes odbacio. Nekada je bio pristalica Janukoviča, ali mu je uskratio podršku i zalagao se za ujedinjenu Ukrajinu. „Nekoliko unutrašnjih organa je povređeno. Krvarenje je zaustavljeno, a doktori ga leče zbog šoka“, rekao je novinarima Valerij Bojko, direktor bolnice u kojoj se nalazi Kernes.

Oko 300 proruskih aktivista sa fantomkama i bejzbol palicama ušlo je juče u banku Privat u Donjecku, koja je u vlasništvu ukrajinskog milijardera i guvernera Igora Kolomojskog. „Kolomojski fašista!“, „Kolomojski, narodni neprijatelj“, uzvikivali su. Procenjuje se da je bogatstvo Kolomojskog, tajkuna u oblasti metala, bankarstva i medija, vredno 2,4 milijarde dolara. On je nedavno ponudio nagradu od 10.000 dolara za svakog uhvaćenog separatistu i u nekoliko navrata je kritikovao Rusiju da podstiče sukob. Rusija je početkom aprila kupila rusku filijalu banke Privat, prve ukrajinske banke. Nove ukrajinske vlasti su imenovale oligarhe na čelo nekoliko regiona posle pada Janukovičevog režima.

Naoružani muškarci sa maskama zauzeli su juče i zgradu lokalnih vlasti u istočnom ukrajinskom gradu Konstantinovka, 160 kilometara od ruske granice. Grupa od oko 15 ljudi, među kojima su neki nosili obeležja proruskog pokreta, okružila je zgradu gradske skupštine. Konstantinovka se nalazi 35 kilometara južno od Slavjanska, koji je u rukama pobunjenika više od tri nedelje.

Predsednik SAD Barak Obama juče je, u nameri da poveća pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina, naveo da će Vašington nametnuti nove sankcije ruskim pojedincima i kompanijama kao odgovor na navodne provokacije Moskve u Ukrajini. Obama je tokom posete Filipinima rekao da će nove sankcije Rusiji pogoditi izvoz visokih tehnologija ruskoj vojnoj industriji. Zvaničnici u Vašingtonu trebalo je juče da objave kompletnu listu onih koje će obuhvatati nove sankcije, a očekuje se da će na njoj biti i bogataši bliski Putinu. Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Vašingtona Kris Moris navodi da će na listu biti dodato još 15 imena. Prema njegovim rečima, Bela kuća želi da predstavi jedinstvo SAD i EU, ali konsenzus u Uniji oko sprovođenja širih ekonomskih sankcija Rusiji ne postoji.

Berlin traži puštanje talaca

Beč – Stalni savet OEBS-a održao je juče u Beču vanredni sastanak posvećen situaciji u Ukrajini. Osmoro posmatrača OEBS-a i četvoro Ukrajinaca pritvoreno je u petak u Slavjansku, a nova uprava u tom gradu saopštila je da su oni „gosti“ grada. Jedan od osmorice posmatrača OEBS-a oslobođen je prekjuče, a pregovori sa proruskim pobunjenicima o oslobađanju njegovih kolega su nastavljeni. Portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert je rekao novinarima da Berlin „snažno osuđuje uzimanje talaca“ i zatražio da posmatrači budu oslobođeni „odmah, bezuslovno i nepovređeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari