Beogradski košarkaški klub Radnički prošle sezone igrao je u plej-ofu domaće lige, a pobede protiv Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog potvrdile su da se na Crvenom krstu radi više nego kvalitetno. Ove sezone rezultati nisu baš na zavidnom nivou, ali u klubu veruju da će ostvariti zacrtani cilj.


– Želja nam je da obezbedimo opstanak u Agroživ ligi i promovišemo što više mladih igrača. Prošle godine smo premašili očekivanja, a pred početak ove sezone dosta smo promenili tim. Napustilo nas je mnogo važnih košarkaša, promenili smo trenera i krenuli od početka. Doveli smo igrače koji imaju od 18 do 20 godina, sa njima smo potpisali trogodišnje ugovore kako bismo se u nekoj od narednih sezona ozbiljnije uključili u borbu za plej-of – iskren je Goran Kalinić, sekretar BKK Radnički, koji je svojevremeno za 11 godina prošao put od pionirske do seniorske selekcije u klubu.

Radnički je 2005. godine bukvalno „reanimiran“ jer je košarkaški klub koji je osnovan 1945. godine prestao da postoji zbog velikih dugovanja. Za kratak period klub je od najniže lige stigao do društva najboljih.

– Krenuli smo od beton lige i svake sezone napredovali u viši rang. Klub je jako dobro organizovan, a naš predsednik i idejni tvorac svega je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković. On je kroz svoju bogatu karijeru više puta potvrdio da nije samo odličan trener već i pravi stručnjak za organizaciju i stvaranje čitavog košarkaškog sistema. Okruženi smo prijateljima, a gotovo svi članovi Upravnog odbora su na neki način kroz čitav život u vezi sa klubom i Crvenim krstom – jasan je Kalinić.

Navijači Radničkog su pre četiri decenije ispijali šampionski šampanjac, a nešto kasnije se radovali i velikim uspesima na međunarodnoj sceni. Neki novi sportski radnici sada pokušavaju da vrate bar deo te slave na Crveni krst.

– Imamo ubedljivo najmlađi tim u ligi, ali verujemo da ćemo se veoma brzo uključiti u borbu za vrh. Naš klub je dao ogroman broj reprezentativaca svih uzrasta, mada smo najponosniji na svetski poznata trenerska imena koja su ponikla ili radila na Crvenom krstu. Među njima su Slobodan Piva Ivković, Dušan Ivković, Ranko Žeravica, Boža Maljković, Dragoljub Pljakić, Bata Đorđević, Ciga Vasojević, Aca Petrović, Borivoje Cenić – zaključio je Kalinić.

Otac me zadojio košarkom

Kalinić je rođen i odrastao na Crvenom krstu, a ceo život u vezi je sa Radničkim.

– Moj otac David je bio predsednik ženskog rukometnog kluba Radnički više od 30 godina. U našoj kući se samo o Radničkom pričalo i nije bilo šanse da navijam za neki drugi tim. Iako je bio više nego uspešan rukometni radnik, zadojio me je košarkom i ljubavlju prema klubu – istakao je Kalinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari