U Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Pirotu počela je 23. zimska škola za mlade matematičare koja traje do 16. januara. Okupila je 160 talentovanih matematičara, učenika od trećeg do osmog razreda iz svih pirotskih osnovnih škola .Oni će ovu nedelju zimskog raspusta iskoristiti za sticanje dodatnih znanja iz matematike i pripremati se za takmičenja u ovoj godini. Učenicima matematiku kroz ovu školu bez dnevnika na nešto drugačiji i opušteniji način približava 30 predavača – profesora, nastavnika i učitelja iz pirotskih osnovnih i srednjih škola.


Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićna otvaranju Škole svim polaznicima poželeo je dobrodošlicu u svet matematike.

– Sama činjenica da se ova škola organizuje 23. put govori o njenom značaju. Iz ove škole su potekli mnogi učenici koji su osvajali brojne nagrade u zemlji a imali smo i svetskog šampiona u matematici – rekao je Vasić.

Profesor matematike u pirotskoj gimnaziji i predsednik podružnice Društva matematičara Pirotskog okruga Valentina Kostićkaže da je ovaj rad sa talentovanim matematičarima veoma važan kako bi oni nadogradili svoja matematička znanja, razvili talenat još više i pripremili se za takmičenja.

– Rad učenika iz osnovnih pratimo u srednjoj školi i godinama naši učenici koji su prošli ovu Školu postižu zapažene rezulate na republičkim takmičenjima ne samo iz matematike – kaže Kostićeva, dodajući da je ova škola pravi rasadnik talentovane dece – kaže ona.

Dugogodišnji profesor matematike u pirotskoj gimnaziji Dimitrije Manićkaže da je ova škola veoma važna jer je to podsticaj za decu da se bave matematikom.

– Važno je da predavanja budu kvalitetna i da se deca motivišu za ovaj predmet – kaže Manić.

Učiteljica Suzana Ilićkaže da je ova škola izazov za decu ali i predavače, a njena koleginica Danijela Potićdodaje da je upravo uzrast trećeg i četvrtog razreda vreme kad počinje da se osvaja matematika.

Školu pod pokroviteljstvom opštine Pirot, organizuju Osnovna škola Vuk Karadžići podružnica Društva matematičara Pirotskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari