Poljaci, Česi i Nemci pokušavaju danas da očiste kuće teško oštećene u poplavama tokom vikenda, dok se neki gradovi spremaju za nalet novih.

U poplavama je život izgubilo 11 osoba, a jedno od najteže pogođenih mesta je Bogatinia, grad na jugozapadu Poljske, na granici sa Češkom.

U svim današnjim informativnim emisijama TVN24 mogu se videti gradovi prepuni ruševina, uništeni putevi, teško oštećene kuće.

Jedan most je teško oštećen, pa je vojska postavila privremeni pontonski most da bi mogla da se prenosi i hrana, javio je AP.

TVN24 je javila da neki prodavci koriste tragičnu situaciju i nedostatak proizvoda da bi naplaćivali veknu hleba 20 zlota (6,60 dolara), što je daleko više od uobičajene cene.

U Nemačkoj je najkritičnija situacija u Saksoniji duž reke Najse koja čini granicu sa Poljskom, a više stotina stanovnika je evakuisano.

– Imaćemo ogromnu štetu u infrastrukturi, ali i u privatnom vlasništvu – izjavio je guverner Saksonije Stanislav Tilih.

On je pozvao poljske vlasti da objasne kako je mogla da popusti brana koja se nalazi na poljskoj strani.

Očekuje se da nivo vode u reci Najsi dostigne sedam metara, što je 4,5 m iznad normale. Tokom vikenda, oko 1.400 ljudi je evakuisano iz te oblasti, a više od 500 se još uvek ne mogu vratiti svojim kućama.

U gradu Bad Muskau stanovnici se spremaju za poplavni talas, a zvaničnici strahuju za nacionalni park koji je pod zaštitom UNESKO-a.

Zvaničnici strahuju i za reku Spre koja protiče kroz Berlin, ali za sada nema upozorenja na poplave u glavnom gradu Nemačke.

Istovremeno, u glavnom gradu Češke, Pragu, voda se danas polako povlači i u toku je čiščenje u kome pomaže više od 300 vojnika.

Oko 1.000 domaćinstava u Češkoj još je bez struje, a oko 4.000 bez prirodnog gasa. Više stotina kuća i više desetina mostova je uništeno ili tesko oštećeno.

Procenjuje se da će ukupna šteta u Češkoj dostići četiri milijardi kruna (215 miliona dolara).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari