Rasel Vestbruk: Najbogatiji u NBA ligi 1Foto: EPA/ Emilio Naranjo

Kada igrač sezonu 2016/17. završi sa tripl-dabl prosekom i time postane tek drugi košarkaš u istoriji NBA lige, uz Oskara Robertsona, koji je tako nešto uradio, a pritom ukupan učinak „dosoli“ apsolutnim rekordom od 42 tripl-dabla, onda je sasvim logično da dobije ponudu kluba koja se jednostavno ne odbija.

Rasel Vestbruk potpisao je petogodišnji ugovor, koji će važiti od sezone 2018/19, za neverovatnih 205 miliona dolara, čime je postao najbogatiji košarkaš u istoriji NBA lige. Oklahoma je tako nagradila svog najboljeg igrača za ispoljenu lojalnost i fantastičnu 2016/17. koju je završio sa neverovatnim prosekom od 31,6 poena, 10,7 skokova i 10,4 asistencije.

Tanderi su leta 2016. bili u epicentru dešavanja; Kevin Durant je rešio da potragu za titulom nastavi u Golden Stejt Voriorsima, a legenda sadrži priču u kojoj je popularni Durantula samo SMS porukom obavestio Vestbruka o odluci i time definitivno ugrozio njihovo prijateljstvo koje je u Oklahomi trajalo dobrih osam godina. Sem Presti, generalni menadžer franšize, opravdano je strahovao da se na sličan potez može odlučiti i Vestbruk, tim pre što su Los Anđeles Lejkersi vapili za takvim igračem, a „zov“ kuće često ume da bude snažniji od bilo čega drugog. Ipak, bivši student UKLA odlučio je da ostane i povede saigrače do plej-ofa, odigravši sezonu za pamćenje. Bili Donovan, trener Tandera, bio je svestan da sezonu 2017/18. ne može započeti a da Vestbruku ne dovede barem jednog superstara; u suprotnom bi rizikovao da Rasel od narednog leta postane slobodan igrač. Odluku Pola Džordža da napusti Indijanu Tander je iskoristio da reprezentativca SAD dovede u svoje redove, uprkos njegovoj najavi da će leta 2018. učiniti sve da pređe u Lejkerse. I sa njima dvojicom Oklahoma bi imala kvalitet za visoke domete, međutim dolaskom Karmela Entonija stvoren je trio kojem je plasman u finale Zapada potpuno realna opcija.

Rasel je odrastao u Kaliforniji, a sa 16 godina doživeo je tragediju pošto je njegov najbolji drug Helsi Bers umro od infarkta. Vestbruk je tek na četvrtoj godini srednje škole pokazao vanserijski talenat, nakon što je prethodnog leta porastao do 191 centimetra. Studirao je na najtrofejnijem univerzitetu UKLA, a 2008. izabran je na draftu kao 4. pik od strane Sijetl Supersoniksa, koji su tog leta preseljeni u Oklahomu. Za devet sezona u NBA naosvajao se silnih individualnih priznanja; sa reprezentacijom SAD osvojio je zlata na Svetskom prvenstvu 2010. i Olimpijadi 2012. Važi za igrača sa možda i najvećim odrazom u NBA. Obožava modu, ima svoju modnu liniju, dok na patikama uvek ima inicijale „KB3“ u znak svog preminulog najboljeg prijatelja. Rasel je 2015. oženio svoju devojku iz srednjoškolskih dana Ninu Erl, a par je 2017. dobio sina Nou Rasel Vestbruka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari