Stanovnici najvećeg beogradskog nehigijenskog naselja ispod mosta Gazela, popularnog „karton sitija“, raseljeni su juče uz pomoć 50 autobusa i nekoliko desetina kamiona do svojih novih domova u 13 beogradskih opština.

Nakon raseljavanja bageri i buldožeri započeli su rušenje bivših domova 114 romskih porodica, koje će od sada živeti u kontejnerima opremljenim nameštajem, sanitarnim čvorom i kanalizacijom. Ispred porušenih domova ostalo je samo nekoliko porodica koje su, nezadovoljne svojim statusom, odlučile da sačekaju gradske zvaničnike i od njih dobiju nekakva objašnjenja.

– Ovde živim već pet godina. Neću da me sele u neki kamp, želim da imam svoju kuću i svoju slobodu. Imam četvoro dece koja su prijavljena na Voždovcu a oni me sele u Boljevac, šta da radim tamo – zapitala se Valentina Gamazović. Ona je dodala da većina porodica nije zadovoljna preseljenjem zato što ih šalju u udaljene opštine.

Pored nezadovoljnih, sada već bivših stanara „karton sitija“, ispred ruševina ovog naselja ostale su i 53 porodice za koje Beograd nije obezbedio smeštaj budući da nemaju prebivalište u glavnom gradu. Oni nisu krili ogorčenje, jer kako kažu, ostali su bez krova nad glavom i niko neće njima da se bavi.

Podsećamo, predviđeno je da pet porodica bude smešteno u Boljevcima u opštini Surčin, 25 duž Starog obrenovačkog puta u čukaričkom naselju Makiš, a 84 u ostalim opštinama izuzev Vračara, Starog grada, Savskog venca i Novog Beograda. Stanovnici „karton sitija“ koji nemaju prebivalište u Beogradu biće vraćeni u mesta gde su prijavljeni.

Na licu mesta našli su se i pripadnici policije kao i nekoliko ekipa Hitne pomoći, ali na sreću, njihova asistencija nije bila potrebna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari