automobilAutomobil na suncu, foto: Clearviewstock / Alamy / Profimedia

Japanskim trikom snižavate temperaturu u vrelom automobilu za deset stepeni Celzijusa za samo jedan minut, a za ovo ne morate da potrošite ni jednu kap goriva.

Ako ste automobil ostavili parkiran na suncu, unutrašnjost će biti prilično vruća kada se vratite u njega. Temperatura u zagrejanom automobilu može da pređe i 60 stepeni Celzijusa.

Najlakši način da to izbegnete jeste da automobil ostavite parkiran u hladu ili na mestu zaštićenom od sunca, ali to nije uvek moguće.
Korišćenje suncobrana, zatamnjivanje prozora i spuštanje prozora za centimetar ili dva mogu pomoći da se stvari malo rashlade, ali kada je napolju vruće kao što je sada, unutrašnjost vašeg automobila će biti kao rerna.

Srećom, postoji trik koji može da snizi temperaturu u vašem automobilu za deset stepeni Celzijusa za samo jedan minut, bez paljenja motora ili uključivanja klime.

Trik za smanjenje temperature potiče iz Japana i zato se naziva japanski trik. To radite tako što spuštate prozore na suvozačevim vratima i više puta otvarate i zatvarate suprotna vrata, odnosno vozačeva (ili obrnuto).

Kako prenosi Jutarnji.hr, ovom jednostavnom akcijom stvara se snažan protok vazduha iz unutrašnjosti, koji omogućava ulazak svežeg vazduha i uklanja vreli, zasićeni vazduh iz putničke kabine.

Ako je napolju 30 stepeni Celzijusa, temperatura u automobilu može biti između 40 i 50 stepeni Celzijusa – i nije isto ući u automobil na 40 ili 30 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari