Evropska komisija protiv rasizma i ksenofobije (ECRI) izrazila je juče zabrinutost zbog daljeg postojanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Belgiji, Nemačkoj i Slovačkoj, mada beleži i izvestan pozitivan razvoj u tim zemljama.

U izveštaju o tim trima zemljama koji je objavljen u Strazburu, ECRI ukazuje na dalje postojanje rasističkog govora i nasilja u Nemačkoj i pored „značajnih napora“ vlasti u borbi protiv rasizma, antisemitizma i diskriminacije.

ECRI takođe izražava zabrinutost zbog uspeha na izborima nekih stranaka koje otvoreno pokazuju rasističke, antisemitske i revizionističke stavove. Komisija između ostalog navodi kao primer novi pokret koji je formiran samo da bi se usprotivio izgradnji velike džamije u Kelnu, a koji je dobio pet mesta na poslednjim lokalnim izborima. Prema podacima vlasti, u Nemačkoj postoji 4.400 neonacista i 10.000 ostalih simpatizera ili pripadnika krajnje desnice, a njihov broj se nije smanjio proteklih godina. Takođe, povećan je broj antisemitskih napada sa 49 u 2005. na 59 u 2007. Organizacije krajnje desnice koriste muziku kako bi širile rasističke, antisemitske i ksenofobne ideje, deleći po školama svoje CD i časopise, piše u najnovijem izveštaju. ECRI, međutim, ukazuje na činjenicu da da su vlasti usvojile zakon 2006, koji omogućava gonjenje onih koji na javnim skupovima koriste rasistički rečnik, ali izražava zabrinutost zbog zabrane nošenja marame u školama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari