Komisija protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije pri Savetu Evrope kritikovala je juče u najnovijem izveštaju situaciju u Austriji, Britaniji i Estoniji. „U Austriji poslodavci mogu prvo da otpuste strance i u toj državi zakonske mere protiv rasizma i netolerancije se veoma malo primenjuju“, navodi se u dokumentu.

Komisija je navela da razlike postoje u zapošljavanju i pristupu lekarskoj pomoći, stanovanju i školstvu. „Dobijanje državljanstva i dalje je uslovljeno odricanjem matičnog, prvobitnog državljanstva“, navodi se u izveštaju i dodaje da su Afroamerikanci i muslimani najčešće mete diskriminacije. U Britaniji je u proteklih pet godina zabeležen povećan broj slučajeva nasilja na rasnoj osnovi, navela je Komisija i pozvala vlasti te zemlje da udvostruče napore u prevenciji i borbi protiv toga. „Romi su i dalje najveće žrtve nasilja i predrasuda… Broj antisemitskih incidenata je takođe u porastu“.

U izveštaju se navode slučajevi govora mržnje, rasizma i diskriminacije u Estoniji, gde se prema krivičnom zakonu takva dela „slabo kažnjavaju“. Ilustracije radi, romska deca se u toj državi upisuju u škole za hendikepirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari