Rasizam u službi nacionalističke ideologije: Sociolozi o zabrinutosti Dveri za srpske gene 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Zabrinutost pokreta Dveri za genetsku strukturu budućih naraštaja, zbog odluke države da iz inostranstva uvozi repuroduktivni materijal za potrebe vantelesne oplodnje, izazvalo je gotovo jednoglasnu osudu u javnosti.

U reakcijama političara koje su usledile reč koja je najčešće korišćena je – fašizam. Za razliku od političara, sociolozi sa kojima je Danas razgovarao, su donekle oprezniji. Precizniciji opis stava iznetog u saopštenju Dveri je rasizam, u službi ultranacionalizma.

Kako navodi sociolog Čedomir Čupić, svaka izjava o genetskoj čistoti neke nacije je vrlo opasna.

– Ne bih ulazio u ideološke ocene izjave, ovde se radi o rasizmu. Po toj logici svaki Srbin koji je oženio Italijanku ili Nemicu, valjda više nije Srbin. Deca iz mešovitih brakova će sami odlučiti o sopstvenom nacionalnom identitetu i tu slobodu niko ne sme da im oduzme, navodi Čupić.

On ocenjuje da je takav stav pokreta Dveri veoma opasan jer se plasira u društvu u kome i inače preovlađuju desne ideologije.

– Mi već godinama svakodnevno, putem medija pod kontrolom vlasti, slušamo kako su Srbi ugroženi. Ovo saopštenje vidim kao opasan propagandni pokušaj da se profitira od tog diskursa nacionalne ugroženosti i činjenice da su ljudi u strahu. Ukoliko već želi da se govori o ugroženosti onda bi fokus morao da bude na pitanjima egzistencije, kvaliteta obrazovanja i zdravstvene zaštite, kaže Čupić.

Sociolog Ratko Božović ističe da je saopštenje Dveri proizvod jednog primitivnog palanačkog rezonovanja, koje pokazuje nesporazum u razumevanju biologije, ali i kulture.

– Mi opstajemo i dalje u palanci, a palanka hoće da bude branilac svega onoga što više ne postoji u svetu. To je sve deo nacionalističkog ideološkog pogleda na svet, a nacionalistčka orjentacija je suprotstavljena univerzalnim vrednostima, napominje Božović.

Podsetimo, pokret Dveri ocenio je da vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom iz Španije i Danske zahteva posebnu moralno-etičku procenu.

“Ako znamo da se prilikom svake oplodnje meša genetički materijal oca i majke, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja“, navodi se u saopštenju Dveri.

Ovo saopštenje osudilo je niz političara, u prvom redu predsednica Vlade Ana Brnabić.

„Sram vas bilo – i nesrećnike iz Dveri, i medije koji prenose ovakve gluposti bez ikakvog kritičkog osvrta ili komentara, čime direktno promovišu ovakve stavove“, napisala je Brnabić na Tviteru.

Putem iste platforme reagovao je i bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

„Ako ovo nije fašizam, šta je onda? U prvih 10 meseci 25 žena ubijeno u porodičnom nasilju, možda baš i treba da se menja genom“, napisao je Šutanovac.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine su naveli da Dveri šire opasne teze koje su građani Evrope na svojoj koži u toku nacističkog ludila u Drugom svetskom ratu“. Oni su zatražili od ministarke zdravlja Danice Grujučić da reaguje, poručujući ljudima u pokretu Dveri da manje čitaju radove nacističkog doktora Jozefa Mengelea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari