Uoči referenduma, koji će proširiti ovlašćenja predsednika Venecuele Uga Čavesa, gradske ulice bile su preplavljene desetinama hiljada protivnika ove promene. Protesti su ukazali na to da se građani Venecuele boje da se toliko ovlašćenja stavi u ruke samo jednom čoveku. Čak neki od Čavesovih najiskrenijih pristalica počinju da oklevaju da podrže promene ustava koje on promoviše, kojima bi se uklonila ograničenja predsedničkog mandata i centralizovala njegova vlast.

Uoči referenduma, koji će proširiti ovlašćenja predsednika Venecuele Uga Čavesa, gradske ulice bile su preplavljene desetinama hiljada protivnika ove promene. Protesti su ukazali na to da se građani Venecuele boje da se toliko ovlašćenja stavi u ruke samo jednom čoveku. Čak neki od Čavesovih najiskrenijih pristalica počinju da oklevaju da podrže promene ustava koje on promoviše, kojima bi se uklonila ograničenja predsedničkog mandata i centralizovala njegova vlast. Novi raskoli pojavljuju se u nekada jedinstvenom bloku Čavesovih pristalica, ukazujući na za njega najteži test na izborima u toku devetogodišnjeg predsedništva.
U siromašnim delovima glavnog grada gde žive neki od najtvrdokornijih predsednikovih pristalica debata u vezi s promenama zaoštrila se ovih dana. „Čaves je u delirijumu ako misli da ćemo ga pratiti poput stada ovaca“, izjavila je Ivon Torealba, frizerka koja ima 29 godina i koja je podržavala Čavesa na svim izborima od njegove prve predsedničke kampanje 1998. „Ako ova vlada ne može da obezbedi mleko i asfalt za puteve, kako će onda da obezbedi penziju mojoj majci?“ I Čaves, socijalista koji je ubedljivo pobeđivao na izborima, i njegovi kritičari kažu da ankete pokazuju da će on dominirati na izborima. Ali, odustavši od prakse koju je imala na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, Venecuela nije pozvala posmatrače izbora iz Američke organizacije i EU, ostavljajući vladi mogućnost da tvrdi da su izbori namešteni ukoliko on pobedi. Biračka mesta biće zatvorena u pet sati popodne u nedelju, a rezultati se očekuju već iste večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari