Vodeći južnoafrički političar Mosiua Lekota najavio je juče da će se sa ostalim članovima vladajućeg Afričkog Nacionalnog kongresa (ANC) izaći iz vlade i možda formirati novu opoziciju.

Lekotino saopštenje emitovano uživo na nacionalnoj televiziji odražava rastući zabrinutost među Južnoafrikancima povodom budućnosti vladajuće partije kojoj se odaju priznanja za okončanje ere aparthejda 1994. On je optužio glavne lidere ANC da su nedemokratski, da raspiruju etničke tenzije i da prosto samo grabe vlast. Nije precizirao kada bi nova partija bila formirana, samo da su konsultacije u toku.

Većizvesno vreme kruže glasine da se frakcija ACN sprema za formiranje nove partije, naročito od kada je vođa rivalske grupe Jakob Zuma prošlog meseca prisilio Taboa Mbekija da podnese ostavku na mestu predsednika zemlje. Kada je Mbeki smenjen, Lekota je podneo ostavku na mesto ministra odbrane. Lekota je juče potvrdio da je stotine članova ACN širom zemlje izrazilo spremnost da se pridruži budućoj opozicionoj partiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari