Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je juče Rusiju da odustane od planova o jačanju vojnog prisustva u Kalinjingradu, ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije. Izjave Rusije brinu Alijansu, rekao je Fog Rasmusen novinarima tokom posete Litvaniji. On smatra da su „ruske najave o izradi sistema vojne odbrane usmerene protiv fiktivnog neprijatelja, neprijatelja koji ne postoji, potpuno rasipanje finansijskih sredstava“.


– NATO uopšte ne namerava da napadne Rusiju, kazao je Fog Rasmusen na konferenciji za novinare u Viljnusu sa litvanskom predsednicom Dalijom Griboskajt. Moskva planira da u regionu Kalinjingrada postavi rakete kratkog dometa „iskander“, a ruski mediji su nedavno izvestili i o planovima vlasti da postave sistem protivvazdušne odbrane S-400. Rusija je u više navrata saopštila da će biti primorana na takve korake ukoliko se ne dogovori s NATO u vezi s postavljanjem antiraketnog štita u Evropi.

NATO tvrdi da je štit odbrana od zemalja kao što je Iran.

– Ohrabrujem ruske vlasti da pogledaju novu realnost, mi nismo neprijatelji, mi nismo suparnici, mi treba da budemo partneri i u našem zajedničkom interesu je da razvijamo saradnju – rekao je Fog Rasmusen.

Lavrov ostaje šef diplomatije

Moskva – Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ostaće na svojoj funkciji ako na predsedničkim izborima u martu pobedi premijer Vladimir Putin, piše Komersant. „Promena u Vladi će biti. Putin, ako se vrati, moraće da pokaže obnavljanje, jer ga optužuju za zastoj. Na svom mestu će najverovatnije ostati Lavrov“, kazali su listu izvori u Kremlju. Dnevnik piše da se uverenost u to da će rukovodstvo MSP zaobići kadrovske promene pojavila i kod mnogih saradnika Ministarstva, koji su ranije dozvoljavali mogućnost smenjivanja Lavrova. Šef ruske diplomatije je na funkciji od 2004. Diplomate to objašnjavaju profesionalnim kvalitetima ministra, kao i davnim dobrim odnosima s Putinom, kome je, kako se izrazio, „udobno da radi sa Lavrovim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari