Raspisan konkurs za novo arhitektonsko rešenje Fabrike hartija Milana Vape koja će postati Muzej Nikole Tesle 1Zgrada Fabrike Milana Vape Foto: Wikipedia

Raspisan je međunarodni konkurs za novo arhitektonsko rešenje Fabrike hartije Milana Vape koja postaje Muzej „Nikola Tesla“, saopšteno je danas.

Fabrike hartije Milana Vape, poznata i kao zgrada Jugošpeda, nalazi se u Beogradu na vodi.

Ta prva fabrika papira u Srbiji podignuta 1924. godine i dalje će ostati spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, ali će nakon predviđene adaptacije biti prilagođena potrebama muzeja.

„U muzeju će biti izložena celokupna zaostavština jednog od najvećih umova svih vremena, a ne samo delimična kao što je to dosad bio slučaj na postojećoj adresi u Krunskoj ulici“, navelo je u saopštenju preduzeće Beograd na vodi.

Zgrada prve srpske fabrike papira nalazi se na parceli od 7.200 kvadrata i na dva sprata raspolaže sa više od 8.400 kvadrata.

Na konkursu se traži rešenje kojim će se sačuvati istorijska vrednost jednog od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Srbiji i kreirati prostor za veoma bogatu i sadržajnu muzejsku postavku, posvećenu jednom od najvećih pronalazača modernog doba, ističe se u saopštenju.

Konkurs je otvoren do 17. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari