Raspisan konkurs za sudije porotnike u sudovima Novog Pazara i Sjenice 1Foto: Stanislav Milojković

Visoki savet sudstva (VSS) raspisao je konkurs za izbor devet sudija porotnika u Višem sudu u Novom Pazaru, 27 u Osnovnom sudu u ovom gradu i deset u Osnovnom sudu u Sjenici, objavio je danas radio Sto plus.

Pravo prijave na konkurs imaju kandidati koji ispunjavaju članove 87. i 88. Zakona o sudijama.

Porotnici su pravni laici, koji učestvuju u krivičnim suđenjima u prvom stepenu i imaju pravo da postavljaju pitanja, daju svoje mišljenje i učestvuju u donošenju presude, mada je konačna reč na sudiji profesionalcu koji potpisuje presudu.

Sudija porotnik ne može biti član političke stranke, niti politički delovati na drugi način, ne sme pružati pravne usluge i stručne savete uz naknadu, niti može biti advokat.

Sa funkcijom sudije porotnika nespojive su i druge službe, poslovi i postupci koji su oprečni dostojanstvu i nezavisnosti sudije ili štetni po ugled suda.

Pri imenovanju sudija porotnika vodi se računa o polu, starosti, zanimanju, nacionalnoj pripadnosti i društvenom položaju kandidata, o znanju, stručnosti i sklonosti ka pojedinim vrstama sudskih stvari.

Sudija porotnik, treba da bude punoletan i mlađi od 70 godina.

Mandat sudija porotnika traje pet godina, i oni imaju pravo na novčanu nadoknadu čiji iznos propisuje Visoki savet sudstva.

Konkurs je objavljen u poslednjem broju Službenog glasnika i traje 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari