Raspisan tender za sanaciju Severne tabije Novopazarske tvrđave 1Foto S. Župljanin

Turistička organizacija Novog Pazara raspisala je tender za izbor izvođača radova na sanaciji Severne tabije (bedema) Novopazarske tvrđave sa kulom Džephanom, Zindanom i Barutanom, saznaje radio Sto plus.

Idejnim rešenjem predviđena je sanacija i konzervacija tih građevina u cilju zaštite arhitektonskih i arheoloških ostataka, kao i bezbednosti prolaznika.

Pored sanacije i konzervacije postojećih i otkrivenih građevina planirano je i trajno otklanjanje uzroka statičke destabilizacije unutrašnjeg prostora.

Osim statičke sanacije biće urađena i konzervacija svih zatečenih ostataka građevina kao i vidljivih pukotina nastalih pod velikim pritiskom nasute zemlјe koja je posle mnogo godina uklonjena.

Turističkoj organizaciji Novog Pazara su sredstva za taj projekat odobrena na javnom konkursu za dodelu subvencija i transfera za finansiranje projekata razvoja turizma koje je raspisalo Ministarstvo turizma i omladine.

Ostaci kule Džephane, Barutane i Zindana otkriveni su 2019. godine nakon zaštitnih arheoloških iskopavanja na Novopazarskoj tvrđavi koje je sproveo muzej Ras u Novom Pazaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari