Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić je izjavio da će Evropska agencija za rekonstrukciju za izgradnju regionalne sanitarne deponije u ovom regionu odobriti tri miliona evra.
– Od Kok van Šutena, tim-lidera programa Eptisa EAR, dobili smo informaciju da je u njihove planove ušla i naša regionalna deponija i da će odvojiti tri miliona evra.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić je izjavio da će Evropska agencija za rekonstrukciju za izgradnju regionalne sanitarne deponije u ovom regionu odobriti tri miliona evra.
– Od Kok van Šutena, tim-lidera programa Eptisa EAR, dobili smo informaciju da je u njihove planove ušla i naša regionalna deponija i da će odvojiti tri miliona evra. Pored toga, oni će finansirati i deponiju u Užicu, 25 regionalnih puteva u Srbiji, snabdevanje vodom u Inđiji i tretman otpadnih voda u Subotici – rekao je Vasić.

Nemci finansiraju unapređenje daljinskog grejanja

Kragujevac – Prema ugovoru ovdašnje gradske uprave sa republičkim Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, Kragujevac je za realizaciju projekta Rehabilitacija lokalnog sistema grejanja, koji finansira Vlada Nemačke, dobio 8,6 miliona evra za unapređenje sistema daljinskog grejanja u gradu.

Tim novcem, kažu nadležni u kragujevačkoj gradskoj upravi, biće finansirani rekonstrukcija i povećanje kapaciteta toplovodne mreže. Predviđena je i izgradnja novih toplana u naseljima Aerodrom i Centralna radionica, kao i ugradnja merača utrošene toplotne energije (kalorimetara) u domaćinstvima i ustanovama koje koriste daljinski sistem grejanja.

Vasić je rekao da će biti raspisan međunarodni tender za ovu značajnu investiciju.
– Tender će biti raspisan polovinom aprila, nadam se da ćemo do kraja avgusta ove godine sve to završti i krajem avgusta ili početkom septembra početi njenu izgradnju. Opština Pirot je otkupila zemljište za deponiju, a u toku ove godine će otkupiti i zemljište za pristupni put. Sve je spremno za izgradnju. Čekamo, dakle, raspisivanje međunarodnog tendera koji će voditi EAR. Inače, do sada smo otkupilii 10, a deponije će biti na 25 hektara – kaže Vasić.
– Institut Kirilo Savić uradio je projekat koji sadrži sve procene uticaja na životnu sredinu i strategiju za upravljanje čvrstim otpadom u regionu je dobijene saglasnosti sve četiri opštine Okruga. Urađen je i budžet. Razmišljamo da li da u ovaj posao uvedemo strateškog partnera, s obzirom na to da je vrednost ove investicije više od šest miliona evra. Mnogi zainteresovani su se već i javili – španska Sadesa, austrijski Por end Veber, češka ASA i američka Lemna. Strateške partnere stavili smo u drugi plan kada se javila Evropska agencija za rekonstrukciju zainteresovana da zajednički gradimo deponiju i da nam pokloni tri miliona evra. Skoro godinu dana smo čekali konačni odgovor EAR, ali mislim da je bilo vredno čekati – kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari