Rasprava na društvenim mrežama: Nama je Sarajevo toliko bliže od Tirane 1

Na društvenoj mreži Fejsbuk pokrenuta je nova rasprava o bošnjačko albanskim odnosima na ovom prostoru. Na profilu pod nazivom „Mladi muslimani Sandžaka“ objavljen je tekst o tim odnosima.

„Mi, sandžački Bošnjaci nismo i nećemo se zalagati za veliku Albaniju“ – kaže se na postu ovog profila i sledi objašnjenje. Navodi se, da je razlika između Bošnjaka i Albanaca na području Sandžaka u tome što „Bošnjaci žele da žive u miru i imaju neku vrstu svoje jezičke, verske i kulturne slobode na području Srbije i Crne Gore, državama gde se službeno nalazi Sandžak i gde su Bošnjaci, uglavnom, većina“.

„Kod Albanaca ideja velike Albanije nikada nije umrla, te pokušavaju sandžačke Bošnjake kao genetski Albance, što je, čak, i genetski nemoguće. Bošnjaci iz Sandžaka nose prezimena, koja su uveliko prisutna u Bosni, pričaju bosanskim, a ne albanskim jezikom i bore se za to pravo. Takođe, bosanski ban Tvrtko I je, 15. juna 1373. godine, pripojio teritoriju današnjeg Sandžaka bosanskoj banovini, te je time taj deo u bošnjačkoj sferi interesa, sve do 20. veka. Iako, nosimo deo ilirske krvi, nismo Albanci“, piše na Fejsbuk profilu Mladi muslimani Sandžaka.

O pokušaju albanizacije Bošnjaka, prve informacije su se pojavile na portalu Sandžačke novine, koji je , do nedavno, zvanično bio blizak predsedniku Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejmanu Ugljaninu. Ovaj portal je objavio da su „prisutne tendencije u BNV koje vode ka albanizaciji sandžačkih Bošnjaka i za to je optuženo Udruženje „Kosovo za Sandžak“. Udruženje u BNV ima „konsultativno-participativni status, a potpuno negira bošnjački identitet i poreklo, kulturu i naciju, ali i logo udruženja otkriva namere albanizacije Sandžaka, jer su na njemu zaokružene teritorije Albanije, Kosova i Sandžaka“.

Na objavljeni status na FB profilu Mladih muslimana Sandžaka, prva reakcija je stigla od visokog zvaničnika crnogorske Bošnjačke stranke (BS) Adnana Muhovića. Muhović je napisao da Bošnjake ne interesuju velikodržavni interesi, a ponajmanje onih koji ih vide kao deo svog nacionalnog korpusa, jer „nama je Sarajevo toliko bliže od Tirane, da je to nepotrebno pojašnjavati, a teritorijalni integritet Crne Gore poštujemo i ne pada nam na pamet da idemo glavom kroz zid, niti bi bilo to dobro i ne treba nam“. Muhović je ocenio da „projekat albanizacije Bošnjaka nema nikakvu svrhu i bezuspešan je, a oni jesu naša braća blizanci po veri. I mi to poštujemo. I tačka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari