Objedinjenom raspravom o ekološkoj situaciji u Pljevljima, odbornici lokalne Skupštine opštine nastavili su sjednicu koja je protekla u senci stranačkih svađa.


Koliko god su građani Pljevalja saglasni da se zaštiti životne sredine u Pljevljima treba posvetiti maksimalno vrijeme i u kontinuitetu pričati na teme rješenja problema zagađenja, očekivali su da će odbornici pljevaljske skupštine biti racionalniji i ekspeditivniji. Naime, rasprava o ekološkim tačkama dnevnog reda započeta je 29. januara i dogovoreno da se nastavi 9. februara. U nastavku sjednice prvi diskutant Bojan Strunjaš pozvao je kolege da u raspravi zaborave na politiku i rješenju problema priđu kao građani, jer u ekološkim akcidentima svi smo jednaki i trpimo njene posledice. Ipak, rasprava je otišla u drugom pravcu i uglavnom su odbornici Demokratskog fronta i pozicije optuživali jedni druge na političkoj osnovi. Sporili su se oko toga ko su veći zagađivača Rudnik uglja i Termoelektrana ili individualna ložišta i kotlarnice, do toga ko je imao šansu kod Vlade Crne Gore da iskoristi sredstva za grijanje na bio masu a nije htio.

Za zaključke koje je predložio Savjet za zaštitu životne sredine glasali su odbornici DPS-a, SDP-a, BS, SNP-a i Pokreta za Pljevlja. DF je tražio da se usvoji inicijativa kojom bi se od Vlade tražilo da donese zakon o ekološkoj zaštiti Pljevalja. Skupština je konstatovala da je trenutna ekološka situacija u Pljevljima nezadovoljavajuća, te da se konstantno u zimskom periodu registruju prekoračenja zagađujućih materija. Odbornici su sa 28 glasova za, pet protiv i bez uzdržanih glasova usvojili preporuke i zaključke, kojim, pored ostalog, traže da se „paralelno sa izgradnjom drugog bloka Termoelektrane radi toplifikacija grada, kao najefikasnija mjera unapređenja kvaliteta vazduha u Pljevljima“.

Skupština je zadužila i lokalnu vlast da u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma „pristupi mogućnosti sagledavanja ugradnje filtera na kotlarnicu u Skerlićevoj ulici do naredne grejne sezone kao i da se ispita mogućnost zamjene postojećeg energenta drugim.

Zahtjeva se od lokalne vlasti da razmotri mogućnost izgradnje kotlarnice na drugoj lokaciji kako bi ona bila u funkciji u grejnoj sezoni 2016-2017. Lokalni parlament obavezao je rukovodstvo Opštine da u saradnji sa resornim ministarstvom uradi nedostajuće projektne dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju postrojenja za preradu pitke vode na postrojenju Pliješi i otpočne fazno izvođenje radova kako bi se poboljšalo vodosnabdijevanje grada.

Zatraženo je da lokalna uprava u saradnji sa resornim ministarstvom predloži odluku kojom bi se obezbijedili uslovi za unapređenje energetske efikasnosti građanima Pljevalja, pod povoljnijim uslovima kao i prelazak na druge alternativne izvore toplotne energije.

Obavezuje se lokalna uprava da u saradnji sa resornim ministarstvom preduzme mjere na sanaciji takozvanih crnih ekoloških tačaka na teritoriji Opštine Pljevlja. SO je obavezala opštinsko preduzeće „Čistoća“ da u zimskom periodu efikasnije prazni kontejnere i u saradnji sa komunalnom policijom spriječi paljenje i sagorijevanje odloženog smeća.

Nalaže se komunalnoj inspekciji Opštine Pljevlja da identifikuju sve korisnike energenata koji izazivaju povećanu emisiju štetnih materija ili su zabranjeni za upotrebu i spriječi njihovo korišćenje. SO je podržala inicijativu NVO „Da zaživi selo“ koja traži ispitivanje uzročnika zagađenja i da sjedište ekološkog inspektora bude u Pljevljima.

Apel NVO

Grupa od 16 nevladinih organizacija iz regiona i Italije koje se bave pitanjima energetike i njenog uticaja na životnu sredinu, apelovala je na italijansku kompaniju A2A, koja pregovara sa EPCG i Vladom Crne Gore o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, da ostane odlučna u svom rezervisanom stavu. Ove NVO se protive gradnji jer vjeruju da bi izgradnja novog bloka bila dugoročno štetna kako po ljude u Crnoj Gori i po ekonomiju, tako i po životnu sredinu.

– Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Crna Gora treba da se uskladi sa zakonodavstvom i politikama EU, takođe i sa klimatskim politikama i politikom dekarbonizacije, povećanjem njenog udjela obnovljivih izvora energije i poboljšanjem kvaliteta vazduha. Izgradnjom novog bloka termoelektrane na lignit biće otežano ostvarivanje navedenih aktivnosti. To će takođe ugroziti već prezaduženi javni budžet jer pretpostavljamo da će Vlada Crne Gore morati da obezbijedi državni garanciju za kredit koji bi trebao da finansira većinu projekta, navodi se u saopštenju.

Gradnja sa ili bez Italijana

Vlada Crne Gore očekuje da će njen partner u Elektroprivredi (EPCG), italijanska kompanija A2A, naredne sedmice poslati neku vrstu predloga moguće saradnje, izjavio je potpredsednik Vujica Lazović. On je ponovio da će, ukoliko ne postigne dogovor sa A2A, Vlada sama pristupiti izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, ne zbog inata nego zbog značaja koji taj projekat ima za energetsku stabilnost države. Italijanska kompanija je rezervisana oko gradnje novog bloka jer smatra da je u pitanju prevelika investicija u momentu kada finansije EPCG još nijesu konsolidovane. „Naš i interes države Crne Gore je da radimo na izgradnji novih energetskih objekata i da bilo koja vrsta saradnje u narednom periodu, koja bi podrazumijevala i ugovor o menadžmentu, podrazumijeva istovremeno zajedničku saglasnost oko izgradnje drugog bloka TE“, rekao je Lazović novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari