U Sportskoj hali „Kej“ u Pirotu, svečanim defileom sportista i revijalnom utakmicom političara, direktora javnih preduzeća i škola protiv najboljih pirotskih sportista, započela je „Zimska škola sportova“ za pirotske osnovce, koja će trajati do 12. januara.
Školu organizuje pirotski Sportski centar.

U Sportskoj hali „Kej“ u Pirotu, svečanim defileom sportista i revijalnom utakmicom političara, direktora javnih preduzeća i škola protiv najboljih pirotskih sportista, započela je „Zimska škola sportova“ za pirotske osnovce, koja će trajati do 12. januara.
Školu organizuje pirotski Sportski centar. U anketi sprovedenoj među osnovcima, od 4.000 dece – 90 odsto se prijavilo za jedan od sedamnaest sportova koliko ih je ove godine u ponudi.
Direktor Sportskog centra i profesor fizičke kulture Nenad Đorđević očekuje da će školu proći od 1.500 do 2.000 mališana, a njen cilj je da deca organizovano i što kvalitetnije provedu svoje slobodno vreme za vreme zimskog raspusta.
– Sa njima će raditi najbolji treneri iz svih klubova, zatim istaknuti sportisti, reprezentaivci, promoteri sportova. Namera je da se deca sa svima njima druže i upoznaju način rada u klubovima. Podaci dobijeni anketom pokazali su da deca ne dolaze da vežbaju jer nisu informisana kako doći do nekog kluba“, kaže Đorđević.
U okviru „Zimske škole sportova“ deca su mogla da biraju između košarke, odbojke, rukometa, malog fudbala, američkog fudbala, plivanja, streljaštva, karatea, kik boksa, skijanja, baleta, plesa, šaha… Prošle godine najveće interesovanje bilo je za školu plivanja.
– I dalje je ubedljivo najveći interes za plivanje, što ukazuje da je potrebno izgraditi zatvoreni bazen. Tim pre što je anketa pokazala da 80 posto dece ne ume da pliva, što je alarmantan podatak ako se zna da je plivanje deo opšte kulture. Sportski centar će napraviti strategiju i preduzeti mere da smanjimo broj neplivača. Dok ne dobijemo zatvoreni bazen biće organizovana škola plivanja na Gradskom kupalištu, a kada ga budemo imali uvrstićemo plivanje u redovne časove fizičkog vaspitanja“, kaže Đorđević.
Škola plivanja održavaće se na bazenu Sportskog centra „Čair“ u Nišu. Iz svake škole će ići po dva autobusa učenika o kojima će se starati deset spasilaca i lekar pedijatar, tako da roditelji nemaju razloga za brigu. Obezbeđen je besplatan prevoz, a deca će jedino plaćati ulaznicu za bazen u iznosu od 50 dinara. Škola skijanja održava se svakog dana u Planinarskom domu kraj Pirota. Sa decom će raditi sedmoro instruktora i biće to jedinstvena prilika da od najboljih besplatno nauče da skijaju. Škole ostalih sportova biće organizovane uglavnom u Sportskoj hali „Kej“, a odbojkaška u sali Gimnazije i škole „Vuk Karadžić“
Iako „Zimska škola sportova“ traje do 12. januara, skijanje će verovatno biti produženo do kraja raspusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari