Trostruki rast cijena hrane, posebno riže, može izazvati socijalne nemire u Aziji, rekao je japanski ministar finansija Fukuširo Nukaga.
– Nedavni skok cijena riže posebno teško će pogoditi zemlje Azije. Najgore su pogođeni siromašni slojevi u ruralnim i urbanim područjima, rekao je Nukaga nakon sastanka Azijske razvojne banke u Madridu.

Trostruki rast cijena hrane, posebno riže, može izazvati socijalne nemire u Aziji, rekao je japanski ministar finansija Fukuširo Nukaga.
– Nedavni skok cijena riže posebno teško će pogoditi zemlje Azije. Najgore su pogođeni siromašni slojevi u ruralnim i urbanim područjima, rekao je Nukaga nakon sastanka Azijske razvojne banke u Madridu. On je dodao da će to imati negativan uticaj na životni standard, kao i kvalitet ishrane.
– Takva situacija može da izazove socijalne nemire pa su hitno neophodne sigurnosne mjere kako bi se zaštitili najsiromašniji, rekao je Nugaka.
Cijene riže kreću se oko 1.000 dolara po toni, što je tri puta više u odnosu na cijene od pre godinu dana. Globalne cijene hrane udvostručene su za posljednje tri godine, što je izazvalo nemire prošlog mjeseca u Egiptu i Haitiju, kao i restrikcije na izvoz hrane u Brazilu, Vijetnamu, Indiji i Egiptu.
Kao razlozi za rast cijena hrane navode se rastuća upotreba biogoriva, trgovinske restrikcije, loši prinosi u poljoprivredi kao i povećani troškovi transporta. Azijska razvojna banka najavila je u subotu na početku četverodnevnog godišnjeg sastanka da će obezbjediti povoljne zajmove kao pomoć azijskim zemljama da subvenciraju cijene hrane za siromašne slojeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari