Podsticanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta predstavljaju ključ za izlazak iz krize, zaključci su sa dvodnevnog samita G-8 koji je završen u subotu u Kemp Dejvidu u Merilendu. Lideri osam najrazvijenijih zemalja takođe su dali podršku za ostanak Grčke u evrozoni, ali pod uslovom da poštuje preuzete obaveze. „Javlja se konsenzus da više napora mora da bude uloženo u cilju unapređenja rasta i otvaranja novih radnih mesta“, rekao je domaćin skupa, predsednik SAD Barak Obama.


Novajlija na samitu G-8 bio je novoizabrani predsednik Francuske Fransoa Oland, koji zagovara uspostavljanje ravnoteže između budžetske discipline i ekonomskog rasta. On je naglasio da je zadovoljan što je na skupu ostvaren napredak i što je pospešivanje privrednog rasta bila centralna tema razgovora. Oland je kao uspešno obrađeno pitanje na skupu u Kemp Dejvidu istakao nuklearni program Irana, budući da su, kako je kazao, učesnici o tome usaglasili stavove. Prema njegovoj oceni, upravo zahvaljujući takvom ishodu, Iranci su pristali da sednu za pregovarački sto 23. maja u Bagdadu.

Oland je inače do pre nekoliko godina kritikovao G-8, jer je smatrao da predstavlja „klub bogatih i moćnih“. Međutim, novi šef francuske države je očito promenio stav jer je, kako je naglasio za jedan francuski list, sada učesnik na skupu, te može da utiče na tok stvari.

Međutim, sa samita su izostala konkretna rešenja za budućnost, naglašava analitička javnost, jer su se učesnici složili da „prave mere nisu iste za sve.“ Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja smatra da su mere štednje najbolji način za ublažavanje krize u evrozoni, izjavila je da se privredni rast i smanjivanje deficita uzajamno dopunjuju, za šta je dobila saglasnost ostalih državnih lidera.

Grupa osam najrazvijenijih zemalja sveta takođe je upozorila Severnu Koreju da će se suočiti sa još strožim sankcijama ako nastavi da ugrožava stabilnost u regionu provokacijama kao što je pokušaj lansiranja rakete dugog dometa u aprilu. SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Rusija i Velika Britanija usvojile su zajedničku deklaraciju nakon samita u Kemp Dejvidu, izvestila je Beta. U toj deklaraciji se pored ostalog izražava zabrinutost zbog nuklearnog programa Severne Koreje uključujući program obogaćivanja uranijuma.

Članice G-8 upozorile su da su spremne da pozovu Savet bezbednosti UN da preuzme neophodne korake kao odgovor na nedavne provokacije Severne Koreje, među kojima je i neuspešno lansiranje balističke rakete. Ujedinjene nacije su uvele sankcije režimu u Pjongjangu 2006. nakon prve nuklearne probe, a zatim su te sankcije nakon druge nuklearne probe 2009. dodatno pojačane. SAD i brojne zapadne zemlje tvrde da Severna Koreja, pored nuklearnog oružja, pokušava da napravi interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja bi bila sposobna da pogodi SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari