Raste broj inficiranih u Borskom okrugu 1Foto: N. Kovačević

U svakoj od četiri lokalne samouprave Borskog okruga registrovani su novi slučajevi zaražavanja.

Najveća brojka zabeležena je u Kladovu gde je, kako javlja lokalna televizija, na osnovu rezultata testova pristiglih iz zaječarskog Zavoda za javno zdravlje korona virus potvrđen kod 48 od 79 korisnika i devetoro zaposlenih. Na sreću zaraženi su stabilnog zdravstvenog stanja i uglavnom sa slabim simptomima. Zdravstveni radnici iz Kladova su još sinoć, po dobijanju izveštaja iz ZZJZ “Timok” iz Zaječara pristupili prvim, inicijalnim pregledima.

– Sa sinoćnim trijažnim pregledima uspeli smo da izdvojimo ljude koji imaju prioritet u lečenju. Manji je broj ugroženih ljudi, svi drugi su sa mnogo blažim simptomima, a neki čak i bez simptoma. Nadamo se da će sve ovo imati neki dobar tok i da ćemo da nadvladamo situaciju. – izjavila je novinarima pomoćnica direktora za bolnicu ZC Kladovo, dr Marica Nastasijević.

– Od 107 testiranih mi imamo 57 pozitivnih. Nepovoljne su brojke, ali korisnici nisu nekog lošijeg zdravstvenog stanja. Jedna korisnica je odvezena u Zaječar pre par dana, sinoć su nakon trijaže iz bolnice dva korisnika poslata za Niš, međutim jutros su ih vratili. Svi su u izolaciji, danas su stigli epidemiolozi iz Zaječara, čekamo da se naprave zone u domu, a dom je trenutno u karantinu. – rekao je direktor ovog doma Nemanja Đurkić.

U kladovskoj opštini aktivno pozitivno je 67 osoba, a od početka epdemije bilo je inificirano 225, oporavilo se 155 lica, dok su od posledica virusa preminula tri pacijenta.

Borske gradske vlasti danas su saopštile da je u Boru zabeleženo 16 novih slučajeva, pa je na teritoriji grada sada 131 osoba aktivno zaražena virusom. U saopštenju kojim se ovim povodom oglasila pres služba Grada Bora navodi se i da nadležni u gradskim zdravstvenim institucijama naglašavaju da je neophodno da se svi građani pridržavaju mera koje je propisao republički Кrizni štab u cilju očuvanja svog i zdravlja svojih najbližih.

Novoinficiranih ima i u opštini Negotinu, gde je od pristiglih deset rezultata prisustvo korona virusa potvrđen kod dve osobe. Muškarac (55) je sa negotinskog Grudnog odeljenja upućen na dalje lečenje u Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Sokobanji, dok je tridesetogodišnja ženska osoba sa lakšom kliničkom slikom na kućnom lečenju. U negotinskoj opštini je od početka epidemije evidentirano 140 zaraženih, a u trećem talasu na virus korona pozitivno je bilo 26 lica.

U opštini Majdanpek je šest osoba aktivno zaražene Kovidom 19, a hospitalizovana su dva pacijenta. U poslednja 24 sata tri osobe su pozitivne, testirano su četiri lica, a čeka se pet rezultata. U kovid ambulanti majdanpečkog Doma zdravlja i dalje je više kontrolnih, nego prvih pregleda. Prema podacima Doma zdravlja Majdanpek u trećem talasu je evidentirano 11 slučajeva korona virusa, a izlečeno pet pacijenata. Od početka epidemije u majdanpečkoj opštini bilo je 178 zaraženih, izlečeno 163 lica, a od posledica korona virusa preminulo je devet pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari