Podaci Doma zdravlja „Dr Veroljub Cakić“ govore da je u Majdanpeku od karcinoma obolelo 163 osoba, a u drugom gradskom naselju ove opštine 108 pacijenata. Iako preko potrebna, služba kućne nege koju je imala ova zdravstvena ustanova i koja je brinula o pacijentima sa karcinomom, ugašena je zbog nedovoljnog broja lekara. Pokušaj da se ovaj problem reši bio je da resorno ministarstvo odobri zapošljavanje lekara. Bar za sada, ovi su pokušaji bezuspešni.


– Nedostaje nam minimum tri lekara ali nismo uspeli da dobijemo dozvolu ministarstva za zapošljavanje. Svestan sam potrebe, ali ukoliko zadužim nekog lekara posebno za službu kućne nege, to bi kao negativan rezultat imalo gužve u čekaonicama Doma zdravlja, jer ne bi imao ko da pregleda pacijente – objašnjava direktor majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović.

Rešenje ovog problema u Filijali republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Boru vide u uključivanju lokalne samouprave, koja prema rečima direktorke Filijale RZZO Bor Svetlane Golubović Šuput, treba da se angažuje i zaposli dva lekara i dve medicinske sestre koji bi radili u službi kućne nege. Ona objašnjava da je prema normativima koji postoje za sve gradove po broju stanovnika određeno koliko lekara može biti zaposleno, te da je nemoguće da novi lekari dobiju posao u Majdanpeku.

– Opština Majdanpek sa svojim skromnim budžetom nije u mogućnosti da zaposli lekare. Ali, mislim da bi se na ovu temu trebalo razgovarati, kako bi pokušali da sa ministarstvom iznađemo neko rešenje, da građani ne bi trpeli – smatra zamenica predsednika opštine Majdanpek Zora Trujić Mirković.

Dok je postojala služba kućne nege o pacijentima koji boluju od karcinoma brinuo je dr Marko Radulović, koji na osnovu trogodišnjeg iskustva kaže da je ova služba neophodna. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Majdanpeku nalaze se tri lekara opšte prakse.

Karcinom u zaletu

– Nedeljno sam tri dana radio u službi kućne nege, obilazio pacijente koji nisu u mogućnosti da dođu na pregled, ali i sve ostale koji su bolesni. Njihove potrebe su velike, treba da se leče. Tim ljudima je mnogo značio naš dolazak i mislim da bi što pre trebalo zaposliti još nekoliko lekara i oformiti ponovo službu kućne nege – kaže dr Marko Radulović koji je primetio drastično povećanje obolelih od karcinoma u poslednje tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari