Raste broj pozitivnih na virus korona u Pirotskom okrugu, od 31 uzorka 25 pozitivnih 1Pirot Foto: Zoran Panić

Od 31 uzorka na PCR testu poslatih boratoriju „Vatreno oko“ u Nišu 25 uzoraka sa područja Pirotskog okriuga je pozitivno, 11 iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada i 5 iz Bele Palanke, saoptio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Danas su poslata 32 uzorka na PCR test u laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu.

Od početka epidemije do danas na području okruga ukupno je uzorkovano 4353 briseva na RT-PCR.

Za poslednjih desetak dana, uzorkovano je 299 briseva od kojih je 141 pozitivan I to 69 iz Pirota, 56 iz Dimitrovgrada, 13 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 1 iz Babušnice), što je 47 posto pozitivnosti i nagli porast broja obolelih, navodi se u saopštenju.,

Dodaje se da je u poređenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrđenih u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži se nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Oboleli su uglavnom starosti od 30 do 60 godina, radno aktivno stanovništvo i njihovi članovi porodica, roditelji i deca.

Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (380 lica su u izolaciji).

Od ponedeljka se povećava se broj pregleda u COVID ambulantama: prosečan broj pregleda u Covid ambulanti u Pirotu je od 100 do 120, u Dimitovgradu od 70 do 80,kaže se u saopštenju.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Pirotu procenjuje se kao nepovoljna,

Na području opština Babušnica i Bela Palanka procenjuje se epodemiološka sitacija kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu..

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 5 bolesnika sa pneumonijom, danas je jedan oboleli primljen. Juče ih je bilo 8, dva bolesnika su prebačena u Klinički centar Niš. Dva su otpuštena kući oporavljena,kaže se u saopštenjuu pirotskog Zavoda za javno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari