U napadima bombaša samoubica na centar za obuku policajaca i na jedan vojni konvoj koji su se desili prekjuče na severozapadu Pakistina stradalo je više od 70 ljudi, a procenjuje se da će narednih dana doći do eskalacije sukoba između vlasti i ekstremista. U samoubiličkim napadima na tom području u protekle dve sedmice život je izgubilo više od stotinu ljudi.

U napadima bombaša samoubica na centar za obuku policajaca i na jedan vojni konvoj koji su se desili prekjuče na severozapadu Pakistina stradalo je više od 70 ljudi, a procenjuje se da će narednih dana doći do eskalacije sukoba između vlasti i ekstremista. U samoubiličkim napadima na tom području u protekle dve sedmice život je izgubilo više od stotinu ljudi. Ti najnoviji napadi odraz su tenzije koja vlada u područjima koja su tradicionalna uporišta talibana i Al Kaide. Ekstremisti su pozvali na osvetu pakistanskim vlastima za nedavnu opsadu Crvene džamije u Islamabadu, vladinu akciju u kojoj je nastradalo najmanje 76 ljudi. Takođe, dovedeno je u pitanje desetomesečno primirje između pakistanskih vlasti i vođa lokalnih plemena.
Prvi napad na vojni konvoj u kojem je život izgubilo 16 vojnika i pet civila desio se prekjuče u gradiću Mati na severozapadu zemlje. „U napadu su korišćena dva automobila“, izjavio je vojni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman i objasnio da je jedan automobil udario prednju stranu konvoja, pri čemu je poginuo najveći broj ljudi, dok je drugi udario zadnju stranu konvoja. Tom prilikom usled snažnih eksplozija oštećeno je 30 obližnjih prodavnica i šest krovova kuća. Snage bezbednosti odmah su poslate na lice mesta i prema navodima vlasti uhapšeno je nekoliko osumnjičenih. Istoga dana, jedan bombaš samoubica aktivirao je eksplozivne naprave na centar za obuku policije u gradu Dera Ismail Kanu i tom prilikom život je izgubilo 12 policajaca i 16 policijskih kandidata, a više stotina ljudi teško je ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari