Preduzeća za prevoz putnika „Novoprevoz“ iz Bijelog Polja i „Simonvojaž“ iz Berana ovih dana vode rat oko prevoza đake sa područja bjelopoljske opštine do beranskih škola. Naime, preduzeće „Simonvojaž“ ima odobrenje i licencu Ministarstva prosvjete i nauke da prevozi đake iz Bijelog Polja do Berana. Međutim, dosta đaka putuje iz prigradskih bjelopoljskih naselja, za šta ovom prevozniku, treba i licenca koju izdaje opštinski organ.

Ipak, 1. septembra prevoznik iz Berana otpočeo prevoz đaka na relacijama Bijelo Polje-Sutivan, Kanje-Bijelo Polje i Bijelo Polje-Bistrica, smatrajući da ima urednu dokumentaciju za to. Tome se usprotivilo preduzeće „Novoprevoz“ iz Bijelog Polja, sa tvrdnjama da oni imaju pravo na prevoz đaka u lokalnom saobraćaju, i prijavilo kolege iz Berana bjelopoljskoj saobraćajnoj inspekciji.

– Na poziv Nova Konatara, direktora „Novoprevoza“, inspektor za saobraćaj Vujadin Obradović otišao je na lice mjesta, prekontrolisao „Vojažovog“ autobusa i utvrdio da ne posjeduje licencu, izvod iz licence, red vožnje i ovjereni cjenovnik. Shodno opštinskoj odluci, pravi naziv o obavljanju linijskog prevoza u opštini Bijelo Polje licencu i izvod iz licence i potrebno odobrenje izdaje lokalni organ uprave nadležne za poslove saobraćaja. U konkretnom slučaju „Simonvojaž“ je morao da ima odobrenje i od našeg organa“, kaže glavni opštinski administrator u Opštini Bijelo Polje Radovan Obradović.

U ovaj problem umiješala se i republička saobraćajna inspekcija, pa je u Bijelo Polje i Berane, na lice mjesta, izašao i glavni republički inspektor za saobraćaj Brano Vujotić, koji je utvrdio iste činjenice kao i saobraćajni inspektor u Bijelom Polju.

I pored toga, rukovodstvo „Simonvojaža“ tvrdi da ima pravo na prevoz đaka, jer su na otvorenom tenderu Ministarstva prosvjete odabrani kao najpovoljniji za prevoz putnika na području nekoliko opština sjeveroistoka Crne Gore. Vlasnik „Simonvojaža“ Mehmed Adrović kaže da je na raspisani tender Ministarstva konkurisalo i preduzeće „Novoprevoz“ iz Bijelog Polja, ali da je odbijeno, jer, kako kaže Adrović, nije zadovoljilo tražene uslove.

– Da može neko na traktorima i na divlje da obavlja ovu djelatnost, Ministarstvo prosvjete ne bi ni raspisivalo tender. Moji autobusi će svakodnevno saobraćati na spornim odrednicama, jer hoću do kraja da ispoštujem sve stavke iz ugovora sa Ministarstvom prosvjete a, u međuvremenu, nadam se, nadležni će reagovati, kaže Adrović.

Direktor „Novoprevoza“ Novo Konatar nije htio da komentariše ovaj spor, a učenici koji putuju na ovim relacijama kažu da je njima najbitnije da na vrijeme stignu na nastavu i da im „pregonjenje“ između prevoznika pravi probleme.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari