Antiteroristička politika izazvala je velike podele među političkom klasom u Pakistanu, dok ekstremističko nasilje i ekonomska kriza guraju zemlju na ivicu kolapsa.

Specijalna sednica parlamenta koju je sazvala vlada ne bi li se postigao politički konsenzus povodom „rata protiv terorizma“ samo je dolila ulje na vatru, dok su neke partije, uključujući i pojedine iz vladajuće koalicije, optužile savez sa Vašingtonom i NATO.

Trenutna politička i ekonomska situacija u zemlju je narušena, bombaški napadi su intenzivirani, dok su pakistanske novčane rezerve osiromašene. Zemlja je od međunarodne zajednice zatražila 10 milijardi dolara garancija, a nestašice električne energije ometaju poslovanje a građanima normalan život.

Kritičari vlade, koju vodi konzervativni predsednik Asif Ali Zaradri, žale se na paralizu u procesu donošenja političkih odluka i ukupnu politiku zemlje. U tajnim američkim obaveštajnim procenama, čiji su detalji iscureli u javnost, navodi se da je Pakistan zemlja koja je došla do same „ivice“. „Nema novca, energije, adekvatne vlade“. „Teroristički šatori razapinju se iz minuta u minut“, kaže Fajsal Saleh Hajat, bivši ministar unutrašnjih poslova. „To nije ideološka motivacija. Ekonomska kriza dodatno je ojačala talibane, Al Kaidu, kako god da ih zovete“, izjavio je Hajat.

Članovi pakistanskog parlamenta naročito su besni nedavnim signalima iz Vašingtona da su oni spremni da razgovaraju sa avganistanskim talibanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari