Sirijske vlasti juče su pooštrile mere bezbednosti u Damasku, a pobunjenici koji nastoje da svrgnu predsednika Bašara al Asada apelovale su na svoje pristalice da dve godine od početka pobune obeleže ofanzivno. Zabranjena grupa Muslimanska braća pozvala je pristalice da organizuju „nedelju akcije“ povodom godišnjice pobune.


Evropska unija priprema pokretanje diskusije o tome da li da ukine embargo na isporuku oružja u Siriju i tako pomogne dodatno naoružavanje pobunjenika. Za Rusiju, prema rečima šefa diplomatije Sergeja Lavrova, „naoružavanje opozicije nije opcija“. Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je u četvrtak da je Pariz „spreman da podrži pobunjenike“. „Ne možemo da dozvolimo masakr režima nad narodom… Stav Francuske je da je oružje dostavljano Siriji, mahom tako što su Rusi naoružavali snage Asadovog režima“, izjavio je Oland. On je, međutim, naglasio da cilj nije „totalni rat“.

Britanski zvaničnici su izjavili da u vezi sa ukidanjem embarga ima „izopačenosti“. „Embargo ne sprečava one koji pomažu Asadu da dopremaju oružje, već sprečava one koji žele da pomognu opoziciji“, kazali su zvaničnici iz Londona. Velika Britanija je nagovestila da će možda staviti veto na glasanje u maju o produžetku embarga nakon 1. juna, a premijer Dejvid Kameron je izjavio da „nije isključeno da će Britanci morati da rešavaju stvari na svoj način“.

Stav Francuske, s kojim se Britanija uglavnom slaže, jeste da Rusija i Iran naoružavaju snage sirijske vlade i da je snabdevanje opozicije oružjem jedini način da se izvrši pritisak na Asadov režim, podseća Bi-Bi-Si. Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland kaže da Vašington želi da što više država pruži „adekvatnu podršku“ sirijskoj opoziciji. Analitičari ocenjuju i da su Nemačka, Austrija i Švedska među državama-članicama EU koje najverovatnije nisu za ukidanje embarga. U velikom broju zemalja se strahuje da bi se uplivom još veće količine oružja sukob pojačao. Zamenica generalnog sekretara UN Valeri Amos ocenila je da bi ukidanjem embarga bio otežan rad humanitarnih agencija.

Povodom godišnjice pobune, Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) apelovao je na svetske lidere da izvrše pritisak na obe strane da prestanu da napadaju civile. Druga godišnjica sukoba u Siriji obeležena je širom sveta noćnim bdenjem, između ostalog u Južnoj Koreji, Amanu i Jordanu, gde su se deca okupila na događaju koji je priredila organizacija Save the children.

Ujedinjene nacije strahuju da je u sukob u Siriji sve više umešan Liban. U saopštenju Saveta bezbednosti UN se kao poseban problem ističu prekogranični napadi i krijumčarenje oružja. Naoružana grupa je juče otvorila vatru na tri tankera s gorivom sa sirijskim registracijama u Libanu da bi ih sprečila da pređu granicu sa Sirijom, saopštila je državna libanska novinska agencija. Do incidenta je došlo na severu zemlje, a tankere s gorivom zaustavili su demonstranti i potom zapalili. Žrtava nije bilo. Demonstranti su i ranije blokirali puteve da bi sprečili tankere da pređu u Siriju u kojoj je nestašica gasa i benzina.

Najmanje osmoro Sirijaca juče je ubijeno, dok je 29 ranjeno kada se autobus, koji se uputio iz Sirije, prevrnuo u planinama u centralnom Libanu, saopštili su zvaničnici. Džordž Ketaneh, direktor operacija libanskog Crvenog krsta, izjavio je da među stradalima ima žena i dece.

„Vojska Hezbolaha i Irana“

Zapadne vlade veruju da Hezbolah i Iran jačaju svoju podršku sirijskom režimu, navodi Bi-Bi-Si. Šef izraelske obaveštajne agencije Aviv Kočavi rekao je da su Iran i Hezbolah formirali vojsku od 50.000 pripadnika, koja treba da pomogne Bašaru Asadu da ostane na vlasti. On je rekao da se sirijska vlada priprema da upotrebi hemijsko oružje, ali za to još nije izdato naređenje. Veruje se da Sirija poseduje hemijsko oružje, ali su sirijski zvaničnici rekli da ga Vlada „ni pod kakvim uslovima“ ne bi upotrebila protiv svog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari