Odbranili smo posed – rekli su zadovoljno poljprivrednici iz Srpskog Itebeja koji su uspeli da zakupe preko 1000 hektara državnog zemljišta ispred nosa velikim trgovcima na nastavljenoj licitaciji koja je održana u opštini Žitište. Većina njih žalila se na neravnopravne uslove koje nameću zakupci sa velikim kapitalom, a do prekidanja licitacije došlo je prvi put 11. avgusta kad je pretila opasnost da dođe do fizičkog sukoba. O razlozima svog revolta poljoprivrednici su progovorili i na konferenciji za medije ali i neposredno nakon jučerašnje licitacije, gde je najbolja zemlja od početnih 12.000 dinara za hektar dostigla na kraju 37.000 dinara.

– Nismo se odmah opasuljili inače ne bi ti zakupci, sa fiktivnim mestom stanovanja, uzimali našim ljudima hleb iz ruke. Kada smo videli da će nas prevariti, da se njih preko dvadeset naprasno prijavilo da živi u Itebeju samo da bi uzeli zemlju a posle naplaćivali subvencije, odlučili smo da zbijemo redove. Svi su nas u selu podržali, i ratari i kooperanti i zadruga „Mrkšićevi salaši“. Jeste da smo zemlju skupo platili, da su uslovi za nas teški jer se moraju dati garancije i platiti unapred za godinu dana ali nismo mogli da gledamo kako nas teraju sa zemlje – objašnjava Predrag Arsić, potpredsednik Saveta MZ Srpski Itebej.

Motiv velikih zakupaca je da trguju subvencijama, a posle zemljište daju u podzakup, iako je to zabranjeno, smatraju u Udruženju „Ratari Itebeja“. Oni upozoravaju da je ovaj trend zahvatio celu zemlju.

– Oni to rade sa namerom iskorišćenja prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta. Reč je o prevari koja za cilj ima uzimanje podsticajnih sredstava od države za svaki zakupljeni hektar, a omogućava je nedorečeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu – objašnjava Miloš Omaljev, predsednik udurženja „Ratari Itebeja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari