Haški begunac Ratko Mladić nije sam i uživa podršku drugih ljudi i to je srce istrage, rekao je juče novinarima glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, nakon razgovora sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Odgovarajući na pitanje novinara zašto je Mladić uspešan u skrivanju, Bramerc je rekao da je Mladić profesionalac koji je dugo bio u operativnim službama i „zna kako da koristi kontramere“. On je dodao da je teško dati crno-beli odgovor zašto Mladić nije uhapšen, jer se radi o kompleksnim stvarima.

– Sarađujemo sa srpskim vlastima kako bismo otkrili koji su nedostaci u istrazi. Postoje poboljšanja od 2008, ali još toga ima da se uradi – rekao je Bramerc. On je naglasio da su preporuke za poboljšanje određenih oblasti, kada je reč o istrazi, date još ranije i da će jedna od tema razgovora sa predstavnicima službi bezbednosti u Srbiji biti i analiza implementacije tih preporuka, odnosno šta je postignuto.

– Glavna radna hipoteza je i dalje da je Ratko Mladić u Srbiji, mada operativne aktivnosti nisu ograničene samo na Srbiju već i na druge oblasti – istakao je Bramerc.

Govoreći o saradnji Srbije sa Tribunalom, glavni tužilac je rekao da je teško u nekoliko reči to oceniti.

– Kao što znate to je proces sa više nedostataka koji su postojali u prošlosti, ali sada ima poboljšanja. Zadovoljan sam zaštitom svedoka i dokumentacijom – kaže Bramerc. Na pitanje da li je moguća ocena da postoji puna saradnja ako Ratko Mladić nije u Hagu, Bramerc je rekao da su u tužilaštvu posle hapšenja Radovana Karadžića očekivali da će ubrzo biti uhapšen i Mladić, što se nije desilo. Prema njegovim rečima, nema oficijalnih rokova kada je reč o hapšenju Mladića, ali „vreme ističe i za Tribunal i za žrtve“ i to je prioritet broj jedan Tribunala. On je naveo da se u slučaju Mladića radi o kredibilitetu međunarodne zajednice i da od nje traži podršku da se taj posao završi.

– Često je pitanje da li je Mladić uhapšen. Vlada i predsednik Srbije tvrde da su spremni da ga uhapse, a moja uloga je da se postaram da se na operativnom nivou sve uradi – rekao je Bramerc.

Glavni tužilac juče je razgovarao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, kao i sa operativnim timom koji radi na lociranju i hapšenju begunaca.

Rasprava najverovatnije 6. decembra

Serž Bramerc je istakao da će šestomesečni izveštaj o saradnji sa Tribunalom biti završen danas, a poslat sutra za Savet bezbednosti u Njujork. On je dodao da očekuje da će se o tom izveštaju raspravljati najverovatnije 6. decembra na sednici SB UN.

Cvetković: Potpuna posvećenost

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković istakao je na jučerašnjem sastanku sa Bramercom da su Vlada Srbije i svi nadležni organi u potpunosti posvećeni punoj saradnji sa tim sudom i da se kontinuirano preduzimaju svi mogući napori kako bi i preostali begunci bili izvedeni pred ovaj sud. „Smatram da proces saradnje Srbije sa Hagom karakteriše postojanje nesumnjive političke volje i visok stepen saradnje na tehničko-operativnom nivou“, istakao je premijer Cvetković.

Oružje u Mladićevom selu

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) locirali su iznad sela Božanovići, na području Kalinovika, prirodnu jamu u kojoj se na dubini od oko 15 metara nalazi veća količina oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, saopšteno je juče. U Sipa smatraju da je reč o oružju koje je odbacilo lokalno stanovništvo, posle završetka rata u BiH, ali je zanimljivo da su Božanovići rodno selo Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari