Sudsko veće Prvog osnovnog suda kome predsedava Snežana Trifunović, zatražilo je juče u obnovljenom procesu protiv optuženih za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, da bivši komandant Vojske Republike Srpske 22. februara svedoči putem video-linka iz haškog pritvora.


Kako je za Danas rekao Miloš Šaljić, pravni savetnik tima za odbranu bivšeg komandanta VRS, Ratko Mladić će najverovatnije ovaj zahtev odbiti, kao što je odbio i zahtev suda Federacije BiH, da svedoči na suđenju bivšim pripadnicima VRS. Šaljić je ipak napomenuo da sredinom februara putuje u Hag da bi sa Mladićem razgovarao pre statusne konferencije zakazane za 19. februar u Tribunalu, o dokazima u procesu koji se protiv Mladića vodi po optužnici za genocid u Srebrenici.

– Tada ćemo doneti odluku i o svedočenju pred beogradskim sudom putem video-linka, ali su vrlo mali izgledi da Mladić odgovori pozitivno, jer je to suprotno njegovoj odbrani – naveo je Šaljić.

Desetoro optuženih za skrivanje Mladića do 2002. do 2006, koji su juče ponovo seli na optuženičku klupu, ponovili su iskaze iz prethodnog suđenja, a Ljiljana Vasković je ponovila da je izjavu u policiji o tome gde je videla Mladića, dala pod pritiskom. Bivši oficir VRS Jovo Đogo, koga je optužnica označila kao glavnog organizatora skrivanja, preminuo je u toku prethodnog procesa, a ostali su u prethodnom suđenju oslobođeni ili je tužba protiv njih odbijena zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Oslobađajuću presudu je posle više od četiri godine suđenja, prošle godine izreklo sudsko veće sudije Dejana Garića, a ukinuo ju je Apelacioni sud u julu ove godine i naložio ponovno suđenje zbog povrede odredbi krivičnog postupka i nerazumljivog obrazloženja presude. Ukinutom presudom, Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice. 

Delimično sposoban za komunikaciju

Zdravstveno stanje Ratka Mladića je takvo da je on sposoban za komunikaciju dva do tri sata dnevno, jer boluje od brojnih oboljenja, kaže advokat Miloš Šaljić. Po njegovim rečima, tim beogradskih lekara koji je u novembru pregledao Mladića u pritvoru, utvrdio je da on ima oboljenje bubrega, prostate, povišen pritisak i šećer u krvi, posledice dva moždana i jednog srčanog udara, te jednu operaciju diskurs hernije obavljenu u Hagu, kao i tešku upalu pluća koju je preležao u haškoj državnoj bolnici. Prema Šaljićevim rečima, u vreme upale pluća Mladić je izgubio oko 25 kilograma, ali je sada njegovo stanje povoljnije, jer je dobio 10 kilograma na težini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari