U potrazi za Radovanom Karadžićem Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je od 1. jula do kraja septembra prošle godine saslušao 25 lica koja se po raznim osnovama dovode s njim u vezu. Cilj akcije bio je vršenje neprekidnog pritiska prema saradničko-pomagačkoj mreži i članovima uže porodice i rodbine Karadžića.

U potrazi za Radovanom Karadžićem Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je od 1. jula do kraja septembra prošle godine saslušao 25 lica koja se po raznim osnovama dovode s njim u vezu. Cilj akcije bio je vršenje neprekidnog pritiska prema saradničko-pomagačkoj mreži i članovima uže porodice i rodbine Karadžića. Ovo se navodi u izvještaju Vlade o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom za treći kvartal 2007. godine, koji je bio juče na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine.

Istraga o suspendovanim policajcima nije okončana

Sarajevo – Direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena dobio je od Tužilaštva BIH izvještaj o istrazi u vezi sa 36 policajaca MUP RS, koje je visoki predstavnik za BIH Miroslav Lajčak suspendovao prošle godine. Zamjenik glavnog tužioca BIH Dejvid Švendiman, koji je i rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BIH, kaže da izvještaj sadrži izjave i iskaze svjedoka i materijalne dokaze koje je ovo odjeljenje, prikupilo u dosadašnjem toku istrage.

– U izvještaju nije riječ o završenoj krivičnoj istrazi protiv bilo kojeg od suspendovanih lica, jer istraga još nije završena. Pena može da koristi informacije iz izvještaja u disciplinskim postupcima, ako budu potrebni, i za bilo koje druge radnje osim krivičnih postupaka koji mogu biti preduzeti u vezi sa suspendovanim policajcima ako to bude opravdano sadržajem materijala u izvještaju, rekao je Švendiman novinarima u Sarajevu.

U izvještaju se navodi, da je u saradnji sa obavještajnim agencijama Bosne i Hercegovine i Srbije identifikovan veliki broj lica iz različitog društvenog miljea u RS, Srbiji i Crnoj Gori koja su nesporno učestvovali u skrivanju Karadžića do sredine 2003. godine.
Jedan od saslušanih koji se dovodi u vezu sa skrivanjem Karadžića je i bivši predsjednik RS Mirko Šarović. Prošlog septembra, snage policije i vojnika NATO i EUFOR u BIH, u Sarajevu su pretresle stambene i druge objekte Šarovića odakle su neki predmeti odneti na analizu. U potrazi za Stojanom Župljaninom, navodi se u Izvještaju, nastavljen je nadzor nad devet lokaliteta u Banjaluci i Kotor Varoši gdje se nalaze stambeni i poslovni objekti čiji su vlasnici lica koja su porodično, rodbinski i prijateljski povezana sa Župljaninom.
– Saslušano je osam lica koja se mogu dovesti u vezu sa Župljaninom, ali u izvještaju se navodi da nema saznanja koja bi ukazivala da se on skriva u RS. U julu četiri lica iz RS su, u saradnji sa bezbjednosnim službama Srbije, obišla više lokacija u Novom Sadu, Futogu, Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu i razgovarali sa licima kod kojih je za vrijeme skrivanja boravio Župljanin, navodi se u Izvještaju.
Njima je predata i pisana poruka članova uže porodice Župljanina u kojoj oni zahtijevaju da se dobrovoljno preda vlastima RS ili Srbije. U tromjesečnom izvještaju o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom prvi put se ne nalazi ime Ratka Mladića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari